dijous, 7 de febrer del 2013

Dijous Gras o Llarder

És el dia que oficialment obre el Carnaval, i és costum fer-ho amb un àpat col·lectiu on predominen els ous, la botifarra, les xatonades i també les olles de fer bullir el brou.

Josep Pla en el llibre Les hores, que representa un calendari més o menys líric, més o menys poètic dels esdeveniments anuals, recull un article dedicat a El dijous gras. Ens ofereix algunes anècdotes viscudes per l'autor en aquesta data assenyalada del calendari: un ball de disfresses infantils i les dificultats d'un home respectable que s'ha excedit celebrant el Dijou gras.

   "Aquesta setmana que acaba de passar ha estat el dijous gras. és el dijous immediatament anterior al diumenge de Carnaval.
   L'antiga festa gastronòmica d'aquest dia ha desaparegut en part-però no pas del tot- amb les festes de Carnaval. El Carnaval desaparegué quan la marxa del temps, vull dir la guerra civil, després la gerra general i l'estraperlo, originat primer per la fam i mantingut després pel dirigisme, imposaven l'establiment de formes moral superficials. Però a mi em sembla que el dijous gras no fou mai una festa carnavalesca. La seva principal-potser única- característica és el gran berenar que es feia - i encara es fa- amb productes del porc, és a dir de la matança, que en les masies i en les poblacions rurals era un esdeveniment molt important. La matança produïa l'ocasió de menjar d'una manera sòlida i de gran qualitat, perquè, si hi ha una incontrovertible, en aques món, és que un porc ben alimentat produeix la millor carn que en aquest país es pot desitjar..."
Les hores, de Josep Pla


Catalunya ràdio en el vintè aniversari de la mort de Josep Pla va emetre un programa amb el mateix títol, Les hores, on es realitzaven lectures dramatitzades interpretades per Lluís Soler.

Si disposeu de cinc minuts us recomano recuperar el capítol Dijous Gras.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bases XI Concurs de punts de llibre Sant Jordi 2024

Les estàveu esperant i i ja són aquí! 🥳   Us presentem les bases del XI Concurs de punts de Llibre de Sant Jordi que organitza el Cercle l...