Us animeu a conèixer-les?
- Any 2017: Any BertranaAquest any es commemora l'Any Bertrana per ser el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è aniversari del naixement de la seva filla Aurora.L'obra de Prudenci va ser molt popular. La seva novel·la més famosa, Josafat (1906), va ser reeditada a moltes llengües i actualment s'està preparant el rodatge cinematogràfic d'aquesta obra com a esdeveniment per a la celebració de l'Any Bertrana.Pel que fa a l'obra de la seva filla Aurora, cal dir que és menys coneguda perquè una part important d'aquesta obra va quedar inèdita. Es conserva documentació de l'autora a la Universitat de Girona. Aquesta mateixa Universitat ofereix el Fons Bertrana, que reuneix part de les biblioteques i documentació personals de pare i filla. Es tracta de 1187 llibres, 49 títols de revista, manuscrits literaris, correspondència i altres documents personals. Alguns d'aquests documents estan digitalitzats i són accessibles a tot el públic. Pots fer-hi una ullada clicant aquí.Prudenci Bertrana (Tordera, 1867 — Barcelona, 1941)Va ser el director de revistes populars tals com L’Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia i va col·laborar amb altres com El Poble Català, La Publicitat, Revista de Catalunya i La Veu de Catalunya.
Font: elpuntavui.cat Prudenci va exercir de periodista i de professor de pintura i, a més, fou escriptor.
Els seus contes tenen com a eixos principals el paisatge, els personatges rurals i els animals.
Les seves novel·les són fruit d'una observació molt detallada del món i parteixen de la seva pròpia experiència com a home i com a escriptor. La seva obra més coneguda és Josafat, el tema central de la qual de l'auto repressió sexual que viu el protagonista.
Si véns a la Biblioteca hi trobaràs, a més dels Contes, Jo! memòries d'un metge filòsof i Proses bàrbares.
Aurora Bertrana (Girona, 1892 — Berga, 1974)Va col·laborar en diversos setmanaris, d'entre els quals destaquem La Veu de Catalunya.Font: udg.edu El 1930 va escriure el seu primer llibre, Paradisos oceànics, un dels primers llibres de viatge publicat en llengua catalana. L'autora descriu en aquest llibre la seva experiència vital a la Polinèsia Oriental del 1926 al 1929, i és que l'Aurora era molt amant dels viatges i va recórrer la Polinèsia i el Marroc, entre molts altres països.Va ser una gran activista a favor dels drets de les dones, fins a tal punt que va participar en la creació d'un Front Únic Femení Esquerrista de Catalunya, d'una Universitat Obrera Femenina i d'un Lyceum Club de Catalunya, del qual fou la primera presidenta.
Va ser una dona culta, independent i aventurera, que qüestionava els convencionalismes de la seva època i que va viure més enllà dels paràmetres socialment establerts.
- 9 de juny de 2017: Dia Internacional dels Arxius
Els arxius garanteixen la conservació i la preservació dels documents. Es tracta d’un servei per als ciutadans perquè conserven la història de la societat, promovent la memòria històrica i les identitats.Amb la celebració d’aquest dia la comunitat d’arxivers pretén:- conscienciar sobre la importància dels arxius, que constitueixen la base dels drets i la identitat de la ciutadania
- sensibilitzar sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament
- fer veure la necessitat de preservació dels arxius a llargs termini i facilitar-ne l'accés
- conscienciar la població sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius
- promoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial
Enguany, fins el dia
11 de juny els arxius catalans obriran les seves portes i organitzen
diverses activitats per tal de donar-se a conèixer entre la
ciutadania.
Podreu trobar més
informació a: http://patrimoni.gencat.cat/ca/dia2017
Font: arxivers.com |
- 1 de juny de 2017: Dia Mundial de les Mares i els Pares
Avui és el Dia Mundial de les Mares i els Pares. Es fa aquesta celebració amb la intenció de recordar que la família té la responsabilitat d’alimentar i protegir els nens. Per tal que la personalitat dels infants es desenvolupi bé, han de créixer en un ambient familiar de felicitat, amor i comprensió.Font: educima.com La família és el centre de la vida social, que assegura el benestar dels seus memebres, l’educació i l’adaptació social dels nens i joves, així com també ha de tenir cura dels joves i de la gent gran.
- 24 de maig de 2017: Dia Europeu dels Parcs
Avui celebrem el Dia Europeu dels Parcs per recordar que el 24 de maig de 1909 es van declarar els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Nou anys després es van declarar els primers parcs nacionals espanyols. Pel que fa a Catalunya,en tenim una vintena, més 150 espais naturals.
Aquest any, la commemoració ha de servir per transmetre a la societat:
-
Que els espais naturals protegits són espais saludables per a la majoria de ciutadans.
-
Que els parcs contribueixen a afrontar els efectes del canvi climàtic i a minimitzar els seus impactes.
-
Que els parcs són escenaris per plantar, cuidar, restaurar i promoure la diversitat genètica.
-
Que els parcs poden ajudar a noves formes de reduir la petjada ecològica.
-
Que els parcs promouen la sostenibilitat dels pobles i ciutats del seu voltant.
-
- 3 de maig de 2017: Dia Mundial de la Llibertat de Premsa
Font: llengua.gencat.cat
Cada 3 de maig es celebra, des de l’any 1993, el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa per tal de reflexionar sobre l’estat actual de la llibertat de premsa, per defensar aquesta llibertat i la dels periodistes que l’exerceixen i es ret homenatge a tots aquells professionals que han perdut la vida complint el seu deure.
- 6 d'abril de 2017: 25 anys de la mort d'Isaac Asimov
Isaac Asimov va ser un prolífic escriptor i científic nascut a Rússia, tot i que als tres anys la seva família va emigrar als Estats Units i fou en aquest país on visqué.Font: hyperbole.es Va escriure sobre moltíssims i variats temes, però en el que més destacà és el de la ciència-ficció, pel qual la majoria de nosaltres el coneixem a dia d’avui. Per exemple, la pel·lícula Yo, robot és una adaptació cinematogràfica d’una de les seves obres.En honor seu es va batejar amb el seu nom l’asteroide 5020, així com un cràter del planeta Mart. - 28 de març de 2017: 75 anys de la mort de Miguel Hernández
Miguel Hernández va ser un poeta i dramaturg valencià. Fou un dels autors més importants de la poesia en castellà del primer terç del segle XX.
Font: miguelhernandezvirtual.es El seu pare era pastor de cabres i ell va haver de seguir els seus passos. Però, mentre cuidava el ramat, Hernández llegia molt i va començar a escriure els seus primers poemes. Va ser, doncs, una persona autodidacta, i es va influenciar pels grans autors del Segle d’Or (Cervantes, Lope de Vega, Calderón de la Barca, Garcilaso de la Vega, Góngora...)Durant la Guerra Civil Espanyola va ser empresonat, i va ser a la presó on va emmalaltir de tuberculosi, que el va portar a morir a l’edat de 31 anys.A la Biblioteca pots trobar algunes de les seves obres:Antología poéticaEl labrador de más aireViento de pueblo: poesía en la guerra
- 25 de març de 2017: Fa125 anys que es
comencen a debatre a la nostra ciutat les Bases de Manresa, que
marcarien els orígens de la doctrina catalanista.
Assemblea de les Bases de Manresa
Font: blogs.sapiens.catL’any 1892 un centenar de delegats de la Unió Catalanista van trobar-se al saló de sessions de l’ajuntament de la nostra ciutat. Durant la trobada van estudiar i aprovar les Bases per a la Constitució Regional Catalana, formades per 17 articles de caire catalanista i van esdevenir un referent polític. A grans trets, es demanava el següent: -
que el català fos l’única llengua oficial a Catalunya
-
que Catalunya tingués dependència directa de l’ordre públic del poder regional
-
que Catalunya tingués el control de:
-
les finances
-
del sistema tributari
-
de l’educació
-
de la legislació
-
-
que només els catalans poguessin exercir els càrrecs públics a Catalunya
-
que el Tribunal Superior de Catalunya fos inapel·lable
-
que el servei militar passés de ser obligatori a ser voluntari
Pots trobar més
informació a
https://www.manresa.cat/web/article/6255-les-bases-de-manresa-de-1892
- 7 de març de 2017: 90 aniversari de Josep M. Espinàs
L'escriptor i periodista català Josep M. Espinàs celebra avui el seu 90è aniversari.Espinàs és conegut per les seves novel·les, per les seves cròniques de viatges i pels seus articles periodístics. Les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes.Pel que fa a la seva faceta periodística, ha col·laborat amb el diari Avui i amb El Periódico; en el món televisiu ha conduït programes al Canal 33 i TV3 entre els anys 1984 i 1990.
Font: elperiodico.com Va ser el cofundador del grup musical de la Nova Cançó Els Setze Jutges i de l'editorial La Campana.Espinàs ha rebut diversos premis, tals com el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el Premi Joanot Martorell, el Premi Sant Jordi, el Premi Víctor Català, el premi Ofici de Periodista, el Premi Memorial Francesc Macià, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or de la Generalitat de CatalunyaJosep M. Espinàs, juntament amb Jaume Picas, és també autor de la lletra de l'himne del Barça.A la Biblioteca podràs trobar els següents llibres d'Espinàs:
- Aprendre a conviure
- Relacions particulars: moments viscuts amb Espriu, Foix, Delibes, Pla, Cela i
Sagarra
- Vostè què hi diu? : recull d'articles
- 2 de març de 2017: 50 anys de la mort d'Azorín
Font: Wikipedia Dins la Generació del 98, va escriure especialment en el món del periodisme i la novel·la, tot i que també és autor d'assajos que analitzaven la situació política del moment, i de crítiques literàries, especialment dels clàssics barrocs.Si entreu aquí hi trobareu la notícia de La Vanguardia que es feia ressò de la seva mort.A la Biblioteca disposem de la seva obra Doña Inés : historia de amor.
- 21 de febrer de 2017: 200 anys del naixement de José Zorrilla
José Zorrilla fou un poeta i dramaturg que va néixer a Valladolid el 21 de febrer de 1817 i va morir a Madrid el 23 de gener de 1893.Quan tenia 19 anys va començar a freqüentar els ambients artístics de Madrid i així es va iniciar en el món de la literatura.
En morir Mariano José de Larra, Zorrilla va improvisar un poema en la seva memòria, el qual li proporcionà una gran amistat amb Espronceda, que el consagraria com a poeta de renom.Font: Viquipèdia Zorrilla va residir a París, on va mantenir amistat, entre d'altres, amb Victor Hugo, i va viure durant onze anys a Mèxic.Va escriure en diversos gèneres: líric, èpic, religiós llegendes i poemes dramàtics. La seva obra més coneguda és, però, la peça teatral classificada dins el corrent del romanticisme Don Juan Tenorio, el qual podreu trobar disponible a la Biblioteca.A Valladolid, la seva ciutat natal, hi ha la Casa-museu dedicada a José Zorrilla: https://www.valladolid.com/casa-jose-zorrilla
- 13 de febrer de 2017: 180 anys de la mort de Mariano José de
Larra
Mariano José de Larra va ser un escriptor, periodsita i articulista que va néixer a Madrid el 24 de març de 1809.
Font: biografiasyvidas.com Larra va ser una de les grans figures del romanticisme espanyol. En la seva obra va retratar de forma irònica i crítica la societat de l'època i gràcies al seu pessimisme fou capaç d'explicar -amb humor- la hipocresia i la corrupció de les institucions i la societat espanyoles.Va suïcidar-se el 13 de febrer de 1837, quan només tenia 28 anys, endut pel pessimisme que tant el caracteritzava i per un desengany amorós.La seva obra restà en l'oblit fins que la Generació del 98 la va treure a la llum.Alguns dels títols més famosos que va deixar són El casarse pronto y mal, Vuelva usted mañana, El castellano viejo i ¿Entre qué gente estamos?, a més dels articles periodístics, els quals trobaràs a la nostra Biblioteca.
- 6 de febrer de 2017: 5 anys de la mort d'Antoni Tàpies
Antoni Tàpies va néixer a Barcelona el 13 de desembre de 1923 i va morir a la mateixa ciutat el 6 de febrer de 2012.Tàpies, que fou pintor, escultor i teòric de l'art català, és considerat un dels artistes catalans més destacats del segle XX.La seva obra ha sigut molt valorada en l'àmbit internacional. Tàpies fa una combinació de tradició i innovació dins l'estil abstracte, tot i que ple de simbolisme, que ha estat exposada als museus més prestigiosos del món.Va ser un gran defensor de la cultura catalana i gran admirador de Ramon Llull, del romànic català i de l'arquitectura d'Antoni Gaudí.
Les quatre cròniques, obra de Tàpies que es troba a la
Sala Terradellas del Palau de la Generalitat de Catalunya
Font: fundaciotapies.orgL'artista fou doctor honoris causa per diverses universitats i va rebre nombrosos premis i distincions, d'entre els que destaquen la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el Premi Príncep d'Astúries de les Arts i la Medalla Picasso de la UNESCO. A més, com a reconeixement a la seva trajectòria artística el rei Joan Carles I li va atorgar el títol de marquès de Tàpies.L'any 1990 obrí la Fundació Antoni Tàpies, institució que ell mateix creà per tal de potenciar l'art contemporani. - 4 de febrer de 2017: 75 anys del naixement d'Ovidi Montllor
Ovidi Montllor fou un actor i cantautor de la Nova Cançó nascut a Alcoi el 4 de febrer de 1942.Quan encara no tenia 12 anys va haver de deixar l'escola per motius econòmics i hagué d'iniciar-se en el món laboral treballant en 36 oficis diferents.
Font: ara.cat Va aprendre a tocar la guitarra de forma autodidacta i va enregistrar el seu primer disc, que era una crítica al franquisme, el qual el va vincular directament al moviment artístic de la Nova Cançó.A partir de 1968, Montllor va començar a musicar poemes d'autors com Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Pere Quart i Josep Maria de Segarra, entre d'altres.L'any 1995 va morir a Barcelona a causa d'un càncer d'esòfag. - 1 de febrer de 2017: 100 anys del naixement de José Luis Sampedro
José Luis Sampedro va ser un escriptor i economista que va néixer a Barcelona l'1 de febrer de 1917.
Font: blogs.lavanguardia.com Si bé treballava com a economista, paral·lelament va publicar diverses novel·les. Fins i tot després de jubilar-se va continuar escrivint, i va aconseguir gran èxit: l'any 1990 va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia Espanyola, el 2005 va rebre el Premi Internacional Terenci Moix per la seva trajectòria literària, el 2008 va ser condecorat amb la Medalla de l'Orde de Carlemany del Principat d'Andorra, i el 2011 el Ministeri de Cultura li va atorgar el Premi Nacional de les Lletres espanyoles com a reconeixement a la seva trajectòria literària i al conjunt de la seva obra.Sampedro va morir el 8 d'abril de 2013.A la Biblioteca hi podràs trobar algunes de les seves obres, com Congreso en Estocolmo i La sonrisa etrusca.
- 29 de gener de 2017: 150 anys del naixement de Vicent Blasco Ibáñez
Vicent Blasco Ibáñez va ser un escriptor, periodista i polític que va néixer a València el 29 de gener de fa 150 anys i va morir 61 anys després, el 28 de gener.Tot i que va estudiar la carrera de Dret, es pot dir que pràcticament no va exercir aquesta professió.
Vora l'any 1909 va viatjar a Argentina on, a més de crear dues ciutats, Nova València i Cervantes, va fer conferències sobre la història i la literatura castellanes.Font: britannica.com Blasco Ibáñez és l'autor de la coneguda novel·la Los cuatro jinetes del Apocalipsis, que va captivar el públic nord-americà i va arribar a ser més llegida que la Bíblia en aquell país. Anys més tard, la novel·la es va portar a la gran pantalla.
Malgrat ser de parla valenciana, les obres de Blasco Ibáñez eren gairebé sempre en castellà, exceptuant algun relat curt escrit en llengua valenciana.
La seva obra, en general, és considerada dins el naturalisme literari.
Alguns crítics han inclòs l'autor dins la generació del 98, si bé els seus coetanis no el van admetre entre ells.
- 27 de gener de 2017: Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust
Aquest dia ha de servir per recordar l'alliberament dels presos del camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau (1940-1945), en els quals es van produir les atrocitats més inhumanes durant el transcurs de la Segona Guerra Mundial. Als llibres El violí d'Auschwitz i Anna Frank: diari d'una noia, així com a la pel·lícula El diario de Ana Frank, que trobaràs a la Biblioteca, s'hi descriuen la por i els fets horribles que hi van succeir.
Una de les stolpersteine, dedicada a Amat-Piniella
Font: regio7.catEnguany a Manresa, entre altres municipis, s'hi han col·locat unes plaques anomenades stolpersteine en record dels catalans deportats als camps nazis. El promotor d'aquesta iniciativa, l'alemany Gunter Deming, ha repartit a 21 països europeus les seves plaques i dimecres passat va venir a la nostra ciutat a deixar-hi la seva obra. Es tracta de llambordes de formigó cobertes d'una fulla de llautó que porten gravades les dades de les persones empresonades i deportades. Aquestes llambordes es col·loquen al paviment davant dels edificis on les víctimes havien estat durant la seva llibertat abans de l'empresonament.Seguint amb la iniciativa, avui a les 19.00h de la tarda es farà un acte institucional al carrer del Joc de la Pilota en motiu del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. - 25 de gener de 2017: 135 anys del naixement de Virginia Woolf
Font: fivebooks.com Virginia Woolf va ser una escriptora i editoria anglesa que va néixer a Londres tal dia com avui de 1882. És considerada una de les figures més importants dins els modernisme literari del segle XX pels monòlegs interiors i pel seu estil poètic utilitzats en les seves obres, els quals van contribuir de manera molt rellevant en la novel·la moderna.Virginia va conèixer el món de la literatura gràcies al seu pare: a diferència dels seus germans masculins, ella mai va anar a l'escola i, per tant, els estudis els va fer a casa.L'any 1912 es va casar amb el que esdevingué el seu marit, juntament amb el qual va fundar una editorial anomenada Hogarth Press.Fou una destacada defensora dels drets de la dona que va arribar a tenir una relació sexual amb una altra dona.Woolf patia trastorn bipolar i es va suïciar el 28 de març de 1941. Es va posar pedres dins les butxaques de l'abric i es va tirar al riu Ouse.A la Biblioteca disposem de la seva novel·la Mrs. Dalloway, traduïda al castellà. - 22 de gener de 2017: 60 anys del naixement de Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro va néixer a Terrassa el 22 de gener de 1957. És un escriptor, periodista i polític català. Actualment és el director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.Ha publicat 12 novel·les, però també ha treballat la poesia, l'assaig, obres de memorialística i narrativa infantil i juvenil. Ha rebut alguns dels premis més rellevants de la literatura catalana per la seva narrativa.
Font: llull.cat Pel que fa a la seva faceta de periodista, ha treballat en diversos mitjans, com TV3, ha dirigit el diari Avui, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i diversos programes culturals a TV3 i al Canal 33. Ha estat també director de l'Institut Ramon Llull i de la Fundació Ramon Llull, membre del consell d'administració de BTV i diputat del Parlament de Catalunya.
Habitualment col·labora amb el diari Ara i Catalunya Ràdio, entre d'altres. A més, és professor de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.A la Biblioteca disposem de la seva obra Tres días de gloria. - 20 de gener de 2017: 65 anys del naixement de Joan Barril
Joan Barril fou un escriptor i periodista que va néixer a Barcelona el 20 de gener de 1952.Va treballar a la ràdio, va dirigir el setmanari El Món, i va ser columnista i col·laborador a diversos diaris coneguts. A més, va dirigir un programa cultural al Canal 33, L'Illa del tresor.
Font: nuvol.com Pel que fa a la seva faceta d'escriptor, va rebre diversos premis literaris. A la Biblioteca tenim la seva obra Un submarí a les estovalles.L'octubre de 2014 Joan Barril va patir una pneumònia que li va provocar la mort el 13 de desembre.El 2015 es va publicar la seva novel·la pòstuma, La dona immòbil.
- 18 de gener de 2017: 150 anys del naixement de Rubén Darío
Félix Rubén García Sarmiento, més conegut com a Rubén Darío, va néixer a Nicaragua el 18 de gener d'avui fa 150 anys i va morir al mateix país el 6 de febrer de 1916.Va ser un poeta, periodista i diplomàtic que alguns erudits consideren pare del modernisme i que destaca entre els poetes llatinoamericans.
Font: biografiasyvidas.com Quan tenia 14 anys ja era un escriptor i artista prodigi. En plena adolescència llegia poetes francesos -que l'influenciarien a l'hora d'escriure la seva obra-, tenia una memòria extraordinària i una creativitat i una retentiva genials, motiu pel qual sovint el cridaven a recitar poesia.En la seva obra, a més de trobar-hi la influència de la poesia romàntica francesa, també hi ha el parnassianisme i el simbolisme. Tot i així, els referents temàtics, la preocupació per la cultura espanyola, el fan entrar en l'anomenada “Generación del 98”.D'entre les seves obres destaquen Azul, Prosas profanas i Cantos de Vida y esperanza. - 8 de gener de 2017: 75 anys del naixement d'Stephen Hawking
Stephen Hawking és un físic anglès que va néixer el 8 de gener de 1942.Després d'estudiar física i obtenir el títol de primera classe amb honors en ciències naturals, Hawking va estudiar cosmologia a la Universitat de Cabridge. Actualment té dotze doctorats honorífics.
Font: elconfidencial.com Ha treballat en les lleis bàsiques que governen l'univers i, junt amb Roger Penrose, ha mostrat que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres (dels quals ell mateix va descobrir que no són totalment negres, sinó que podrien emetre radiació, evaporar-se i desaparèixer).Stephen Hawking va ser diagnosticat als 21 anys, just abans del seu primer matrimoni, d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia degenerativa que cada vegada el limita més. Fou a causa d'aquesta malaltia que l'any 1985 va haver de sotmetre's a una traqueotomia i des de llavors utilitza un sintetitzador de veu per comunicar-se.Actualment té tres fills i un nét.
L'any 2014 es va estrenar una pel·lícula que porta per títol The Theory of Everything i que és un drama biogràfic de la vida de Hawking.
- 5 de gener de 2017: 75
anys del naixement de Terenci Moix
Terenci Moix va ser un novel·lista en llengua catalana i castellana que va néixer al barri del Raval Barcelona el 5 de gener de 1942.
Font: elpuntavui.cat Quan tenia divuit anys ja havia escrit dues novel·les policíaques i una altra de vuit-centes pàgines.
Després de la publicació de No digas que fue un sueño (Premi Planeta 1986) es va convertir en un dels escriptors més llegits de la literatura espanyola.La seva obra és una barreja entre la crítica i la mitificació de la cultura catalana, els valors de l'època franquista, l'educació religiosa i el sexe (Moix era obertament homosexual). Era també un amant de la història egípcia, motiu pel qual moltes de les seves novel·les parlen d'amors durant l'imperi faraònic.L'any 1992 va publicar El sexe dels àngels que, si bé va originar una gran polèmica a Catalunya per la seva sàtira de la cultura catalana, va rebre el guardó Lletra d'Or el 1993.Va morir el 2 d'abril de 2003 a causa d'una malaltia.
- 4 de gener de 2017: Dia Mundial del Braille
El Braille és un sistema de lectura i escriptura tàctil que utilitzen les persones cegues. Fou inventat per Louis Braille, que era cec, l'any 1825.
El sistema braille no és un idioma, sinó un alfabet mitjançant el qual es poden representar lletres, signes de puntuació, números, símbols, etc. Es tracta d'una combinació de punts en relleu que, disposats de maneres diferents, tindran un significat o un altre. És un sistema de numeració binari que fou el precedent a la invenció dels ordinadors.
El Dia Mundial del Braille va sorgir el novembre del 2000, quan la Unió Mundial de Cecs va escollir aquest dia per a la seva celebració, ja que coincidia amb la data de naixement del seu creador.
Font: es.wikihow.com
- 3 de gener de 2017: 125 anys del naixement de John R. R. Tolkien
Font: biografiasyvidas.com John R. R. Tolkien va néixer el 3 de gener de 1892 en una ciutat de sud-Àfrica. Tolkien és especialment conegut per la seva faceta d'escriptor: és l'autor d'El Senyor dels Anells i El Hòbbit. Tot i que altres autors ja havien publicat obres de fantasia abans que ell, el gran èxit d'aquestes dues obres van fer renéixer el gènere literari fantàstic, fins a tal punt que se l'ha considerat popularment com a pare de la literatura de la fantasia moderna o alta fantasia.
Una de les seves aficions fou la creació de llenguatges de ficció, els quals podem trobar en la seva obra literària. Des de molt jove va començar a jugar amb els idiomes, d'entre els que destaquen els idiomes inventats per als elfs de la Terra Mitjana.
Fou nomenat Comandant de l'Orde de l'Imperi Britànic per la reina Elisabet II l'any 1972.Tolkien va morir a Oxford el 2 de setembre de 1973, a l'edat de 81 anys, a causa d'una pneumònia.
- Any 2016: Any Llull, en commemoració del setè centenari de la seva mort.
Ramon Llull, nascut a Mallorca el 1232, fou una de les figures més importants en la cultura i el pensament a Europa. Va ser el primer gran autor literari en català, filòsof i teòleg.
L'originalitat del seu pensament i la qualitat de la seva literatura han fet de Llull la figura més destacada de la cultura catalana de tots els segles arreu del món. La seva obra, escrita principalment en català i llatí, i probablement també en àrab, ha tingut una gran influència fins als nostres dies. Els seus llibres han estat editats i traduïts a desenes de llengües als centres de cultura i d'estudi més prestigiosos d'arreu del món.
A la biblioteca comptem amb les següents obres de l'autor, els quals pots agafar en préstec:
- El llibre de les bèsties
- El llibre de les meravelles
- El llibre de l'ordre de cavalleria
Per a més informació pots consultar la web del Centre de Documentació Ramon Llull: http://quisestlullus.narpan.net/ o bé el Projecte Educatiu Enllulla't: http://enllullat.cat/. - 16 de desembre de 2016: 50è aniversari d'Empar Moliner
Empar Moliner és una periodista i escriptora en llengua catalana i castellana que va néixer avui fa 50 anys a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental.Font: nuvol.com De ben jove es va independitzar per ser actriu de teatre i cabaret, però va començar a aparèixer als mitjans de comunicació i es va anar fent famosa de mica en mica en aquest àmbit. A dia d'avui encara va apareixent regularment a programes de ràdio i de televisió -fins i tot en va tenir un de propi, Herois quotidians (2008)- i publica articles en alguns diaris. A més, també escriu des de fa anys i publica les seves novel·les i reculls de contes.
La seva literatura es caracteritza pel sentit de l'humor i per la visió crítica que fa sobre la societat. Escriu des d'un punt de vista cínic, àcid. Ha guanyat el Premi Josep Pla i el Premi Mercè Rodoreda.Es pot dir que el seu mestre ha estat Quim Monzó.
A la Biblioteca tenim un dels seus darrers llibres: el recull de contes Tot això ho faig perquè tinc molta por.
- 11 de desembre de 2016: Dia Internacional de les Muntanyes
Des de 1992 se celebra el Dia Internacional de les Muntanyes, les quals cobreixen el 22% de la superfície terrestre.Enguany, les Nacions Unides centra la celebració en donar a conèixer i ressaltar la importància de les cultures i les tradicions que estan vinculades a les muntanyes. Es tracta de llocs de culte religiós, pelegrinatge i rituals.A més, és on neixen fonts d'aigua i rius, objecte de culte des de sempre, i també proporcionen energia i aliments, els quals començaran a escassejar durant les properes dècades.
Els seus habitants són molt pobres i viuen en cases molt vulnerables al canvi climàtic, la desforestació i els desastres naturals. Un terç de la població que resideix a les muntanyes pateix inseguretat alimentària i pobresa, a més de l'aïllament que comporta l'orografia del terreny.Font: un.org - 10 de desembre de 2016: 120 anys de la mort d'Alfred Nobel
Alfred Nobel va ser un químic i enginyer suec que es va dedicar a l'estudi dels explosius, concretament a l'ús i la producció segura de la nitroglicerina. Va descobrir que aquesta, combinada amb una substància inerta i absorbent, es convertia en més segura de manipular. L'any 1867 va patentar l'invent amb el nom de dinamita. Gràcies a la fabricació industrial de la dinamita i d'altres explosius que també va descobrir, va arribar a tenir una gran fortuna.Quan va redactar el seu testament, Nobel hi va fer constar la seva voluntat que l'estat suec establís el Premi Nobel un cop ell ja fos mort. Aquest premi havia de concedir-se sense distinció de nacionalitat a les persones que haguessin sobresortit al llarg de la seva vida en algun dels camps en els que s'atorgava el Premi.
Font: nobelprize.org Alfred Nobel va morir el 10 de desembre de 1896 a Itàlia, i la seva voluntat fou una realitat: a dia d'avui encara es fa l'entrega de Premis Nobel en diferents àmbits (física, química, medicina, literatura i pau). - 6 de desembre de 2016: 55 anys de la primera publicació de
Cavall Fort
Cavall Fort és una revista en llengua catalana i de còmic en català, que té per objectiu estimular la lectura en infants i joves d'entre 9 i 15 anys.
Font: cavallfort.cat Ja ha publicat més de 1000 números, els quals inclouen contes, jocs, concursos, historietes, tires còmiques i altres seccions. La revista ha comptat amb grans escriptors i il·lustradors, així com també ha tingut col·laboracions esporàdiques de grans empreses.Cavall Fort ha rebut moltíssims premis, d'entre els quals destaquem la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya l'any 1987, i el Premi Nacional de Cultura, atorgat l'any 2011 pel consell Nacional de la Cultura i les Arts en la categoria de Projecció Social de la Llengua Catalana.Et deixem l'enllaç a la seva pàgina web perquè puguis tenir una idea sobre com és la revista: www.cavallfort.cat. També pots venir a fullejar-la a la Biblioteca: hi estem subscrits. - 3 de desembre de 2016: Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
La discapacitat és una condició que afecta el nivell de vida d'un individu o d'un grup. Es tracta d'una deficiència física, mental, o d'una discapacitat sensorial, cognitiva, intel·lectual, malaltia mental o diversos tipus de malalties cròniques.Actualment més de mil milions de persones, un 15% del total de la població mundial, tenen algun tipus de discapacitat, majoritàriament en els països en vies de desenvolupament.
Font: ara.cat Més de cent milions de nens són discapacitats, els quals tenen quatre vegades més possibilitats de ser víctimes d'algun tipus de violència.El 50% de la població no té accés a la sanitat. A dia d'avui encara hi ha molta mancança de serveis que els podrien facilitar molt la vida, així com també hi ha discriminació social i falta de legislació que protegeixi els discapacitats.
La ignorància és una de les principals causants de l'estigmatització i la discriminació que pateixen les persones discapacitades. - 1 de desembre de 2016: Dia Internacional de la lluita contra la SIDA
El Dia Mundial de la lluita contra la SIDA s'ha convertit en un dels dies internacionals de la salut més reconeguts i en una oportunitat clau per crear consciència, recordar aquells malalts que van morir i celebrar l'accés a serveis de prevenció i tractament.La infecció per VIH causa un deteriorament progressiu del sistema immunitari i redueix la capacitat de l'organisme per combatre algunes infeccions i malalties. En les etapes més avançades és quan apareix la SIDA (Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida).
Font: stopvih.org Actualment la SIDA és un dels problemes més greus de la salut pública del món, especialment en els països d'ingressos baixos o mitjans. Es pot transmetre per diferents vies: relacions sexuals, transfusions de sang contaminada, intercanvi d'agulles i/o xeringues contaminades, i transmissió de la mare al fill durant l'embaràs, el part o la lactància. Aquesta última via, però, s'està aconseguint eliminar, gràcies a intervencions preventives, tot i que és limitat en molts països amb pocs ingressos.A finals de l'any 2015 hi havia 36,7 milions de persones infectades pel VIH. - 30 de novembre de 2016: Eduardo Mendoza, Premi Cervantes 2016
Eduardo Mendoza ha guanyat el Premio Cervantes 2016, màxim guardó de les lletres espanyoles.Mendoza va néixer a Barcelona l'any 1943. Va treballar com a traductor per a les Nacions Unides i l'any 1975 va iniciar la seva carrera literària amb la publicació de La verdad sobre el caso Savolta. Aquesta i algunes altres de les seves obres han estat adaptades per a la gran pantalla.
La seva literatura està marcada per un humor molt característic i en general el seu estil narratiu és senzill i directe, sense oblidar els cultismes, arcaismes i el llenguatge popular. Els seus personatges solen ser marginals i lluiten per sobreviure fora de la societat.
Font: biografiasyvidas.com
Les narracions transcorren generalment a Barcelona -recordem que és la seva ciutat natal-, tot combinant la descripció de la ciutat en èpoques anteriors a la Guerra Civil Espanyola amb els nostres dies.Malgrat que el seu gènere literari és sobretot la novel·la, Mendoza també ha escrit relats i assajos.L'any 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi, el 2009 fou guardonat amb el Premi Internacional Terenci Moix, el 2010 li van atorgar el Premi Planeta i, cinc anys més tard, el Premi Franz Kafka de Literatura.
A la Biblioteca comptem amb tres dels seus títols: La aventura del tocador de señoras, La verdad sobre el caso Savolta i Sin noticias de Gurb.Pots venir a llegir-los i a agafar-los en préstec quan vulguis. - 29 de novembre de 2016: 15 anys de la mort de George Harrison
George Harrison fou un cantant, guitarrista i compositor de rock que va néixer a Liverpool (Anglaterra). Fill de família obrera, als 15 anys va aprendre a tocar la guitarra i a l'institut va conéixer a John Lennon i a Paul McCartney, amb els quals formà un grup de rock anomenat Quarrymen. Després de diferents canvis, l'any 1961 el grup passà a ser el conegudíssim The Beatles. Harrison va tenir molt d'interès per la cultura i la religió hindú i va introduir els seus companys a la filosofia oriental.Poc abans de la dissolució del grup, Harrison va enregistrar alguns discs a títol individual.
Font: radionica.rocks Paral·lelament a la seva faceta de músic, George també va treballar com a productor musical i cinematogràfic.Va estar casat dues vegades i va tenir un fill, Dhani.Va morir als 58 anys, a causa d'un càncer de pulmó. Les seves cendres van ser escampades en una cerimònia privada als rius Ganges i Yamuna.Si véns a la Biblioteca hi trobaràs molta més informació sobre la història dels Beatles. - 27 de novembre de 2016: 315 anys del naixement d'Anders Celsius
Font: biografiasyvidas.com Anders Celsius fou un físic i astrònom suec, conegut per una memòria que va presentar a l'Acadèmia Sueca de Ciències l'any 1742, en la qual proposava l'escala centígrada de temperatures – coneguda actualment com a escala Celsius.Va participar una expedició francesa a Lapònia per mesurar el grau del meridià i supervisà la construcció de l'Observatori d'Uppsala, del qual fou el primer director. - 25 de novembre de 2016: Dia Internacional de l'Eliminació
de la Violència contra la Dona
Font: xarxanet.org Des de 1981 els militants a favor dels drets de la dona tenen el 25 de novembre com el dia contra la violència. L'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir, l'any 1999, declarar el 25 de novembre Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona per tal de sensibilitzar a la població sobre aquest tema.La violència contra la dona és una violació dels drets humans que pateix fins un 70% de la població femenina durant la seva vida, ja sigui físicament, com psicològicament, com a conseqüència de la discriminació que encara avui existeix en les lleis i en les desigualtats per raó de gènere.
El telèfon d'atenció a les víctimes és el 016.Consulta aquesta web per a més informació: http://www.violenciagenero.msssi.gob.es/va/informacionUtil/home.htm
- 19 de novembre de 2016: Dia Internacional del Vàter
L'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar, l'any 2013, que se celebrés el Dia Internacional del Vàter tal dia com avui. El motiu és que hi ha 2400 milions de persones que viuen sense tenir accés a un sanitari amb sanejament de qualitat, fet que provoca moltes malalties; per exemple, la diarrea causada per males condicions higièniques i l'aigua insalubre maten 315000 nens anualment.L'objectiu és conscienciar la població sobre aquest fet i intentar adoptar mesures que permetin millorar la situació.Com a curiositat has de saber que l'inventor d'un primer sanitari que es buidava per mitjà d'una vàlvula fou inventat l'any 1596 per John Harington, avantpassat de l'actor Kit Harington, que interpreta a Jon Snow a la sèrie Game of Thrones.
Font: villeroy-boch.es - 18 de novembre de 2016: 145 anys del naixement d'Amadeu Vives
Font: orfeocatala.cat Amadeu Vives va néixer a Collbató el 18 de novembre de 1871. Fou un compositor i escriptor català, conegut especialment per la seva obra lírica, tot i que també va deixar diverses obres literàries.Juntament amb Lluís Millet va fundar, l'any 1891, l'Orfeó Català. Va compondre obres corals que van esdevenir molt conegudes, com L'emigrant o La Balanguera.Amadeu Vives va morir a Madrid el 2 de desembre de 1932. El seu fons es conserva actualment a la Biblioteca de Catalunya, i si cliqueu aquí podreu accedir a la pàgina que l'Orfeó Català ha destinat a la seva obra documental. - 7 de novembre de 2016: Mor Leonard Cohen
Leonard Cohen va néixer a Mont-real l'any 1934 en el si d'una família jueva. Tot i ser més conegut com a cantautor i poeta també va ser novel·lista.
Durant l'adolescència va aprendre a tocar la guitarra i va formar un grup de música d'inspiració country-folk. Finalment va acabar sent vocalista, pianista i guitarrista.
L'any 1956 va veure editat el seu primer recull de poesia, dedicat al seu difunt pare, i més endavant es va anar fent famós en els cercles de poetes canadencs.
Amb el pas del temps va anar publicant diversos àlbums musicals que li donaven cada vegada més fama, i en determinats períodes tenia més èxit a Europa o a Canadà que als Estats Units, on havia viscut anteriorment. Va passar pels Països Catalans algunes vegades durant les seves gires (la darrera va ser l'octubre de 2012, a Barcelona, per presentar el seu últim disc).
Font: nuvol.com En la seva obra, Cohen tocava temes com l'amor i el sexe, la religió, la depressió psicològica, la música i, encara que de manera una mica ambigua, certs assumptes polítics.
Va adaptar la lletra del poema Pequeño vals vienés de Federico García Lorca per a la lletra de la cançó Take this Waltz (de jove va aprendre a tocar acords de flamenc amb un guitarrista espanyol i va ser llavors que es va convertir en admirador del poeta).
L'any 1994 Cohen es va retirar a un monestir budista i dos anys després va ser nomenat monjo budista Zen.
Entre molts dels premis que va rebre cal incloure-hi el que se li atorgà el juny de 2011, el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres, per les seves cançons i per la seva poesia.
Grups musicals i cantants com Nirvana, Coldplay, Bunbury, Nacho Vegas o Nick Cave han utilitzat els seus versos.
Podràs trobar més informació a la seva web oficial - 4 de novembre de 2016: 70 anys de la creació de la UNESCO
La UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) fou establerta per l'Organització de les Nacions Unides l'any 1946 per tal de promoure la col·laboració internacional en matèria d'educació, ciència, cultura i comunicació. Actualment la UNESCO està formada per 193 estats, i n'hi ha 7 més que en són membres associats.Malgrat que la seva seu és a París, compta amb 60 oficines distribuïdes arreu del món. Patrocina projectes científics internacionals, programes d'alfabetització, d'ensenyament tècnic o de formació de mestres, projectes històrics i culturals regionals, foment de la cooperació internacional per preservar el patrimoni cultural i natural mundial, i promociona els drets humans.
Font: unesco.org
- 27 d'octubre de 2016: Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual
Els documents audiovisuals inclouen pel·lícules, programes de ràdio i de televisió i les gravacions d'àudio i de vídeo. Tots aquests contenen informació dels segles XX i XXI, que forma part de la nostra història i de la nostra identitat cultural.
Les tecnologies del so i de la imatge van fer possible la difusió de la informació a persones de qualsevol cultura, fos quin fos el seu nivell social, el seu idioma o la seva alfabetització, fins a tal punt que van passar a complementar els documents escrits.Font: didacticadelahistoria.unlu.edu.ar
Des de la invenció de la indústria audiovisual han desaparegut innumerables produccions de gran valor històric i cultural. És per aquest motiu que la UNESCO va aprovar, l'any 2005, la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, per tal de conscienciar la població sobre la necessitat de prendre mesures urgents i reconèixer la importància d'aquest tipus de documents, que són extremadament delicats. Cal digitalitzar-los abans que passin quinze anys ja que, segons els experts, aquest és el temps que triguen a fer-se malbé.
El lema d'enguany és "És la teva història, no te la perdis". - 24 d'octubre de 2016: Dia de la Biblioteca
Des de l'any 1997 cada 24 d'octubre es celebra el Dia de la Biblioteca.
Va ser una proposta promoguda per l'Asociación Española de Amigos del Libro Infantil y Juvenil, amb el suport del Ministeri de Cultura, com a record de la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo i amb la intenció de transmetre a la població en general la importància de la biblioteca com a punt de trobada dels lectors de totes les edats amb la cultura, i com a instrument de millora de la formació i la convivència humana.També es vol donar a conèixer que la biblioteca no és només un espai on es guarden molts llibres, sinó que també és un centre socialitzador i integrador que apropa la literatura i el coneixement a tothom, sigui de la classe social que sigui, sense distinció de raça, sexe o religió.Actualment a Catalunya hi ha prop de 400 Biblioteques Públiques, però tampoc cal oblidar les de barri, les d'institut i les d'institucions o entitats privades.
Font: watson.ch - 17 d'octubre de 2016: Dia de les EscriptoresAvui es celebra el Dia de les Esriptores. Es tracta d'una celebració anual que es convoca el primer dilluns després del 15 d'octubre per commemorar la mort de l'escriptora Santa Teresa de Jesús. L'objectiu d'aquesta festivitat és el de fer visible el treball de les escriptores i combatre la discriminació que han patit al llarg de la història.
- 13 d'octubre de 2016: Avui s'ha donat a conèixer el
guanyador del Premi Nobel de Literatura 2016. Ha estat el músic Bob
Dylan, “per haver creat una nova expressió poètica en la gran
tradició nord-americana de la cançó”.
El seu nom original és Robert Allen Zimmerman i va néixer a Minnesota l'any 1941. És un cantautor considerat un dels músics més influents i prolífics del segle XX, que ha aportat a la música rock una dimensió poètica més rica, que empra metàfores per a descriure el desordre individual i social.Als 8 anys va aprendre a tocar el piano de forma autodidacta i més endavant va comprar-se una guitarra. De jove s'interessava pel rock, però amb el temps es va anar decantant més pel folk, tot i que al llarg de la seva vida ha experimentat amb diversos estils musicals i ha col·laborat amb diversos músics.A la dècada dels 60 es va canviar el nom per Bob Dylan, en honor al poeta Dylan Thomas.Va començar la seva carrera musical com a solista tocant en locals nocturns amb la seva guitarra i la seva harmònica. La seva veu es féu inconfusible fins a convertir-se la seva marca personal.
Durant l'any 1962 va compondre la seva famosa cançó Blowin' in the wind (Escolta-ho en el vent). Temps després va viatjar a Anglaterra, on va poder conèixer els Beatles i John Lennon va arribar a reconèixer que havia estat influenciat per Dylan en alguna de les seves cançons.Bob Dylan va ser un heroi del moviment dels drets civils i en una icona de l'oposició a la guerra del Vietnam.Dylan sempre ha tingut gran vocació literària i ha estat molt versionat a Catalunya. Fins i tot algunes de les seves cançons han esdevingut himnes i tonades imprescindibles en les excursions i les trobades de joves en els caus.
- 11 d'octubre de 2016: Dia Internacional de la Nena
El 19 de desembre de 2011 l'Assemblea General de les Nacions Unides aprovà que el dia 11 d'octubre fos el Dia Internacional de la Nena, amb l'objectiu de reconèixer els drets d'aquestes i els problemes que han d'afrontar arreu del món. Encara a dia d'avui moltes nenes del planeta pateixen la discriminació i la violència.
Si se'ls dóna suport eficaç durant l'adolescència tindran la possibilitat de canviar el món: es tracta de defensar els seus drets, prometre un futur més equitatiu i just amb la igualtat per bandera.Per tal d'aconseguir tot això, cal donar una educació mitjana i superior de qualitat, evitar el matrimoni infantil, donar informació sobre la pubertat i la salut reproductiva, així com també una prevenció dels embarassos no desitjats, les malalties de transmissió sexual i la violència de gènere.
-
5 d'octubre de 2016: Dia dels DocentsAquest dia vol reconèixer la comprensió i estima cap a la gran contribució que fan els docents vers l'educació i el desenvolupament.Arreu del món, l'educació de qualitat ofereix esperança i la possibilitat de millorar les condicions de vida. Per tal d'aconseguir aquesta educació és necessari que els docents siguin competents i motivats.El Dia Mundial dels Docents contribueix a centrar l'atenció sobre la necessitat de millorar la categoria social de la professió, no només en benefici dels mestres i dels alumnes, sinó a favor de la societat en el seu conjunt, en reconèixer la funció decisiva que els docents exerceixen en la construcció del futur.
Font: diamundialdocent.blogspot.com.es
-
4 d'octubre de 2016: Dia Mundial dels AnimalsAquest dia celebra la vida animal en totes les seves formes i s'organitzen esdeveniments de tot tipus arreu del món. Es va escollir aquest dia perquè sant Francesc d'Assís, amant de la naturalesa i patró dels animals i del medi ambient, celebra la seva festivitat el 4 d'octubre. Malgrat això, a dia d'avui és més que una festa cristiana i amants dels animals de totes les nacionalitats i creences el celebren amb tot tipus d'actes.
Font: panamapuntocom.com - 2 d'octubre de 2016: 25 aniversari de la mort de
l'escriptora Maria Aurèlia Capmany
Capmany va ser una llicenciada en Filosofia que va treballar com a docent durant els anys 40 i 50, va guanyar diversos premis literaris: Premi Joanot Martorell, Premi Sant Jordi, Premi Ramon Fuster i Premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil.A més d'escriptora també fou traductora, assagista i dramaturga. L'any 1959 va fundar l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, on va exercir de directora, d'actriu i de professora; fins i tot hi va estrenar algunes obres pròpies.
Font: enciclopedia.cat Va participar en la Caputxinada, una assemblea antifranquista.Va ser regidora i responsable de les àrees de Cultura i d'Edicions a l'Ajuntament de Barcelona durant les primeres legislatures del Partit dels Socialistes de Catalunya i membre de la Diputació de Barcelona. Així mateix, també va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club.A la Biblioteca disposem de dues de les seves obres: Dietari de Prudències i Quim, Quima. - 1 d'octubre de 2016:Dia Internacional de la Gent Gran
Cada vegada augmenta més l'esperança de vida, per la qual cosa cada vegada hi haurà més gent gran al planeta. És per això que cal prestar atenció a les necessitats d'aquest sector de la població, que ja és el 20% del total mundial.Aquest 2016, el Dia Internacional està especialment dedicat a conscienciar contra la discriminació als avis, tot trencant estereotips negatius i idees falses sobre l'envelliment. Cal tenir present que, malgrat l'edat, aquestes persones poden aportar molt a la família i a la societat i que la seva experiència és d'un valor incalculable.
Font: imagenestotales.com - 26 de setembre: Dia Europeu de les Llengües
Aquesta commemoració fou proclamada tal dia com avui de l'any 2001 pel Consell d'Europa. El que es pretén amb aquesta celebració és fomentar l'aprenentatge d'idiomes a tot Europa per tal de potenciar el multilingüisme i la comprensió intel·lectual, promoure la diversitat lingüística i cultural europea i fomentar l'aprenentatge permanent d'idiomes dins i fora de les escoles.
S'organitzen una sèrie d'actes, activitats, conferències i classes d'idiomes a tot el continent.Font: wikipedia.org
- 15 de setembre: Dia Internacional de la Democràcia
La paraula democràcia prové del grec i el seu significat vindria a ser "el poder del poble (demos = poble; kratos = poder), tot i que a la pràctica gairebé mai ha estat així completament.
Font: aulaplaneta.com
declarar el 15 de setembre Dia Internacional de la Democràcia, la qual és el mitjà per a la protecció i el respecte dels Drets Humans. La llibertat i el fet de poder celebrar eleccions periòdicament per sufragi universal són elements essencials per garantir aquesta democràcia que encara no és present a tots els països del món i per la qual s'ha de lluitar. - 30 de juliol: Dia Internacional de l'Amistat
Font: agora.xtec.cat L'Assemblea General de les Nacions Unides va reconèixer el gran patiment que viuen nens i nenes d'arreu del món a causa de diverses formes de violència i que cal fer promoció de la cultura de la pau entre els més petits per mitjà de l'educació, ja que si ells aprenen a viure en pau, això contribuirà a la pacificació i cooperació internacional en un futur no massa llunyà.La celebració del Dia Internacional de l'Amistat es fonamenta en el reconeixement de l'amistat com un sentiment noble i valuós en la vida de les persones de tot el món i té com a idea central que l'amistat entre pobles, països, cultures i persones pot inspirar iniciatives de pau i presenta una oportunitat per crear punts de trobada entre les diverses comunitats humanes. - 29 de juliol de 2016: Dia Internacional del Tigre
Des de l'any 2010 cada 29 de juliol se celebra el Dia Internacional del Tigre. Amb aquesta celebració es pretén conscienciar la població sobre la necessitat de protegir el tigre i el seu hàbitat.El tigre és un felí en perill d'extinció que viu especialment als boscos i prats d'Àsia.La subespècie més comuna de tigre és el tigre de Bengala, tot i que n'hi ha moltes més: el tigre indoxinès, el tigre malai, el tigre de Sumatra, el tigre siberià i el tigre del sud de la Xina.
Font: concienciaeco.com Es tracta d'un animal que té gran importància en la cultura xinesa, en la qual no només representa la reialesa, sinó que a més és un dels seus símbols del zodíac i un ingredient de gran part de medicaments de la medicina tradicional.Si vols conèixer més coses sobre aquest animal, a la Biblioteca t'ajudarem a trobar-ne més informació.
- 28 de juliol de 2016: 150 anys del naixement de Beatrix Potter
Beatrix Potter fou una botànica i una significativa il·lustradora de literatura infantil que va néixer a Londres tal dia com avui de 1866.Beatrix i el seu germà foren educats per mainaderes i institutrius, fet pel qual no van tenir oportunitat de relacionar-se amb altres nens. Quan Bertam, el germà de Beatrix, fou enviat a un internat, la noia es quedà encara més sola.
Quan va ser més gran es va haver d'encarregar de les feines de la llar, i per aquest motiu no va poder estudiar. Un tiet seu va intentar que entrés com a estudiant als Reials Jardins Botànics a Kew, però va ser rebutjada pel simple fet de ser dona. Malgrat això, Beatrix seguia amb ganes d'aprendre i observava molt de prop els animals. Va ser una de les primeres persones a suggerir que els líquens eren una relació simbiòtica entre fons i algues.Font: megustanloslibros.org
S'han fet diverses animacions dels seus dibuixos que han estat emesos per televisió.
Es va casar als 47 anys amb el seu advocat, amb qui no va tenir fills.Va morir el 22 de desembre de 1943.
- 18 de juliol de 2016: Dia Internacional de Nelson Mandela
Nelson Mandela va néixer un 18 de juliol, i aquest és el motiu pel qual l'Assamblea General de les Nacions Unides va proclamar el 18 de juliol com a dia a l'ajuda als altres, en record seu, sota el nom de Dia Internacional de Nelson Mandela.Font: history.com
Durant 67 anys Mandela va dedicar la seva vida al servei de la humanitat com a defensor dels drets humans, treballant per a la pau, fins al punt de passar 27 anys a la presó per defensar els seus ideals.
Fou el primer president elegit democràticament a Sud-àfrica i va rebre el Premi Nobel de la Pau l'any 1993.
Va morir a Johannesburg als 95 anys d'edat. - 10 de juliol de 2016: 145 anys del naixement de Marcel Proust
Marcel Proust va ser un important escriptor francès. La seva obra més coneguda és A la recerca del temps perdut, obra en la qual treballà fins a la seva mort, l'any 1922.
En l'adolescència va escriure en les revistes literàries de l'escola secundària on estudiava i més endavant va col·laborar en la revista que va fundar un amic seu. Aquí fou quan començà a diversos salons literaris de París.
- 21 de juny: Dia Europeu de la Música
Font: freepik.com Es tracta d'un esdeveniment que engloba tot tipus de gèneres musicals i que es dirigeix a diferents tipus de públic tot oferint música a diferents indrets a l'aire lliure: carrers, parcs, places... . L'objectiu és popularitzar la pràctica musical i familiaritzar la població en les diferents expressions musicals.
- 2 de juliol de 2016: 55 anys de la mort d'Ernest HemingwayD'origen americà, Hemingway fou un dels escriptors més rellevants del segle XX i va influenciar altres escriptors del mateix segle. Moltes de les seves obres són considerades clàssics de la literatura dels Estats Units.Va ser periodista abans que novel·lista i publicà els seus primers contes en diaris de Chicago i Toronto.Durant la Guerra Civil Espanyola va treballar de corresponsal a Madrid. L'experiència a Espanya li va servir per escriure, l'any 1940, una de les seves obres mestres, Per qui toquen les campanes, novel·la ambientada a les muntanyes de Segòvia durant els preparatius de la Batalla de Guadalajara.
El 1938 va ser a la Batalla de l'Ebre i va ser un dels últims cronistes que van abandonar el terreny. Durant aquella època es va consolidar com a autor compromès al costat dels antifeixistes.El 1953 va rebre el Premi Pulitzer per la seva novel·la El vell i el mar i l'any següent va rebre el Premi Nobel de LiteraturaEn saber que patia de càncer es va suïcidar el 2 de juliol de 1961.Font: biografiasyvidas.com - 18 de juny de 2016: 30 anys de la mort de Joan Oliver (Pere Quart)
Joan Oliver fou un poeta, dramaturg, narrador, traductor, director literari i periodista català, considerat un dels poetes i dramaturgs més destacats de la literatura catalana del segle XX.Va néixer a Sabadell l'any 1899 en el sí d'una família burgesa i va cursar la carrera de Dret a la Universitat de Barcelona.
Ja des de jove es decantà per les lletres i escriví poemes, teatre i prosa literària, i va col·laborar en alguns diaris i revistes.Font: escriptors.cat El 1934 va iniciar la seva carrera poètica sota el nom de Pere Quart. Cinc anys després es va exiliar a França i més endavant va anar a viure a Santiago de Xile fins l'any 1947, quan va tornar a Catalunya.
A més, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi, però ell la va refusar.
- 16 de juny de 2016: BloomsdayDes de 1954, cada 16 de juny se celebra el Bloomsday, commemoració que té lloc especialment a Dublín però també a la resta del món, en honor a l'autor irlandès James Joyce i a la seva obra més coneguda, Ulisses, els esdeveniments de la qual tenen lloc un 16 de juny. El protagonista d'Ulisses és Leopold Bloom (d'aquí el nom de Bloomsday).
Font: elblogdelsenyori.blogspot.com Al llarg d'aquest dia es van realitzant tot d'activitats culturals com conferències acadèmiques, lectures i representacions d'Ulisses, i rondes de pubs i altres activitats de diversió.
Els més fans es vesteixen amb roba de l'època i fan la ruta de Bloom per Dublín i es fan maratons de lectura de la novel·la. - 14 de juny de 2016: 30 anys de la mort de Jorge Luis Borges
Font: huffingtonpost.com
La seva obra va ser traduïda a més de 25 idiomes i va ser portada al cinema i a la televisió.Borges va ocupar diversos càrrecs, entre els quals destaquen el de director de la Biblioteca Nacional d'Argentina, membre de l'Academia Argentina de Letras i president de l'Asociación de Escritores Argentinos.A més, va rebre força premis, com el Nacional de Literatura, el Cervantes -màxim guardó en llengua castellana-, va rebre la Gran Creu de l'orde d'Alfons X el Savi, va ser condecorat amb la insígnia de cavaller de l'Imperi Britànic i se li atorgà el títol de sir i fou declarat doctor honoris causa en diverses universitats.Va morir de càncer el 14 de juny de 1986 a Ginebra.Si vols conèixer la seva obra pots venir a la Biblioteca, on hi trobaràs Diálogos, El Aleph, Ficciones i Historia de la eternidad. - 13 de juny de 2016: 70 anys del naixement de Montserrat Roig
Montserrat Roig fou una escriptora i periodista catalana de posicionament feminista que va escriure novel·les, contes i reportatges periodístics.Ja de ben jove va participar en moviments d'estudiants de finals del franquisme a Barcelona i es va afiliar al PSUC un cop acabada la carrera.L'any 1971 va guanyar el premi Víctor Català amb Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen, i l'any 1976 va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la per El temps de les cireres. Fou membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Montserrat Roig va morir el novembre de 1991, víctima d'un càncer.La Biblioteca disposa de dues obres de l'autora: La veu melodiosa i Ramona, adéu, les quals pots endur-te en préstec quan vulguis.
Font: nuvol.com - 10 de juny: 90 anys de la mort d'Antoni Gaudí
Antoni Gaudí fou un dels arquitectes catalans més populars de la història i del modernisme.
Font: sagradafamilia.org
Quan tenia 31 any, a Gaudí se li encarregà continuar les obres de la Sagrada Família, que havien estat iniciades per un altre arquitecte. No només acceptà el projecte, sinó que durant 43 anys, fins la seva mort, va dedicar-hi molt d'esforç i hi va voler desenvolupar totes les seves idees sobre estructura, forma i simbolisme.
A part de la Sagrada Família, Antoni Gaudí també és conegut per altres obres arquitectòniques, com la Casa Batlló, la Pedrera o el Park Güell, al qual, per cert, es traslladà a viure quan tenia 54 anys.
El dia 7 de juny de 1926 un tramvia va atropellar l'arquitecte. Vestia tan senzillament que ningú el va reconèixer i el van dur a l'hospital de la Santa Creu, com si fos un pobre. En adonar-se que era ell el van voler traslladar a una clínia, però ell s'hi negà: volia una vida austera.
Tres dies més tard, el 10 de juny, es va morir. Està enterrat a la cripta de la Sagrada Família - 8 de juny: Dia Mundial dels OceansL'Assemblea General de les Nacions unides va acordar que, a partir del 8 de juny de 2009, es celebraria anualment el Dia Mundial dels Oceans per tal de conscienciar la població del paper tan important que tenen els oceans en les vides humanes i de fer adonar a tothom que cal protegir-los.
Font: oceannews.com
- 5 de juny de 2016: Dia Mundial del Medi Ambient
L'any 1972 l'Assemblea General de l'ONU va establir el dia 5 de juny com el Dia Mundial el Medi Ambient per tal de promoure la sensibilització i l'adopció de mesures per al medi ambient.En concret, la celebració d'aquest dia té per objectius animar les persones a convertir-se en agents actius en el desenvolupament sostenible, promoure la idea que la societat és fonamental per ajudar el medi ambient i impulsar una societat que asseguri a totes les nacions i persones un futur més segur i més pròsper.
Font: economistjurist.es
- 1 de juny de 2016: 90è aniversari del naixement de Marilyn Monroe
Norma Jane Mortenson, més coneguda com a Marilyn Monroe, fou una actriu estatunidenca de gran fama. Fou coneguda especialment per la seva sensualitat i ha estat un dels sex symbols més importants del segle XX.
La seva mare tenia greus problemes, i mai va conèixer el seu pare. Quan Norma tenia 8 anys la seva mare fou internada en un centre psiquiàtric i ella va viure a casa uns veïns dels seus avis, amb alguna família adoptiva i en un orfenat. Als 16 anys, animada per una amiga, va decidir casar-se per poder marxar de l'orfenat. El seu marit fou un irlandès de 21 anys, del qual uns anys després es va divorciar i Norma inicià la seva carrera de gran seductora. Un fotògraf de l'armada la va descobrir mentre feia un reportatge sobre la feina de les dones durant la guerra, i ella fou l'escollida per aparèixer a les fotos. Per sorpresa de tothom, Marilyn no va necessitar cap lliçó sobre com havia de posar i, després d'això, ella mateixa va decidir dedicar-se a fer de model. Per tal de perfeccionar les seves faccions, es va tenyir de ros, es va afinar les celles i es va operar el nas.De mica en mica va anar agafant cada vegada més fama.
El 1954 es va casar amb el jugador de beisbol Joe DiMaggio, però es van separar nou mesos després i el 1956 Marilyn es va casar de nou amb el dramaturg Arthur Miller, del qual es va divorciar cinc anys després.Es diu que Marilyn havia tingut algun romanç amb els germans Robert F. i John F. Kennedy. Hi ha qui també afirma que la decisió de John d'abandonar-la la podria haver dut a consumir una sobredosi de barbitúrics. Aquesta versió no se sap del cert; de fet, no s'han pogut aclarir els fets de la seva mort, però el cas és que el 5 d'agost de 1962 la seva criada va trobar-la sense vida damunt del llit. Tenia 36 anys.
La cantant Madonna va ser la primera de moltes estrelles musicals que es van inspirar en la imatge de Marilyn, i fins i tot el cantant Marilyn Manson va escollir el nom artístic en referència a ella.
- 30 de maig de 2016: 65è aniversari de Ferran Torrent
Ferran Torrent és escriptor i periodista valencià que escriu en llengua valenciana.Principalment ha escrit novel·la negra, i fou amb aquest gènere que va assolir l'èxit, per mitjà de les obres No emprenyeu el comissari, Penja els guants, Butxana i Un negre amb un saxo. Aquesta darrera novel·la, juntament amb Gràcies per la propina i L'illa de l'holandès, va ser portada a la gran pantalla sota la direcció de Francesc Bellmunt.A la biblioteca disposem de 6 de les seves novel·les, que pots endur-te en préstec:Gràcies per la propinaJudici finalLa mirada del tafur¡No emprenyeu el comissari!Un negre amb un saxoPenja els guants, Butxana
- 25 de maig de 2016: Dia de la Tovallola
Font: botiga.laciutatinvisible.coop Des de l'any 2001, cada 25 de maig és un tribut a l'escriptor i guionista anglès Douglas Adams, autor de Guia galàctica per a autostopistes, que podreu trobar disponible a la nostra Biblioteca. Durant tot el dia, els fans de l'escriptor porten una tovallola per homenatjar-lo. Per què?Un dels trets distintius de la novel·la, que combina ciència i humor, és que explica que la tovallola és un estri imprescindible si es vol sobreviure donant voltes per la galàxia.
Al principi Adams va escriure aquesta Guia com una sèrie radiofònica per a la BBC, i fou més tard que la va convertir en una novel·la. L'èxit que va tenir en els dos camps van portar-lo a escriure tres novel·les més sobre autostopistes (galàctics). - 21 de maig de 2016: Dia Mundial de la Diversitat Cultural
per al Diàleg i el Desenvolupament
Font: blocs.xtec.cat Tenint en compte que tres quartes parts dels majors conflictes són de caràcter cultural, aquesta celebració és una oportunitat per a la comprensió dels valors de la diversitat cultural, necessària per superar conflictes, per mantenir l'estabilitat i per al desenvolupament. - 18 de maig de 2016: Dia Internacional dels Museus
Un any més, des del 18 de maig de 1977, es celebra el Dia Internacional dels Museus per tal d'intentar apropar els museus als ciutadans. Es tracta d'una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa, i en la que hi participen més de tres mil museus de quaranta països.Per celebrar-ho, la majoria de museus adherits a la Xarxa de Museus Locals obren les seves portes gratuïtament a tothom qui vulgui visitar-los i tenen programades diverses activitats que podeu consultar aquí.A més, el proper dissabte, 21 de maig, tindrà lloc la Nit dels Museus: els visitants podran entrar-hi no només gratuïtament, sinó que també en un horari fora de l'habitual.
Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)
Font: museunacional.cat -
17 de maig de 2016: Dia d'Internet
Font: elfilosofodeinternet.blogspot.com Es va celebrar per primera vegada l'octubre de 2005. Un mes després, la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació va fer una petició a l'Assemblea General de les Nacions Unides per tal que declarés el 17 de maig com a Dia Mundial de la Societat de la Informació, amb la finalitat de promoure la importància de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Uns mesos més tard, fou adoptada dita resolució.Amb aquesta efemèride es volen donar a conèixer les possibilitats de les noves teconologies per millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans.
- 15 de maig de 2016: Dia Internacional de les Famílies
Es celebra des de l'any 1994 per tal d'oferir un millor coneixement dels processos socials, econòmics i demogràfics que afecten les famílies.
El lema d'enguany és Les famílies, una vida sana i un futur sostenible, i vol intentar posar fi a la pobresa, vol promoure la prosperitat econòmica, el desenvolupament social i el benestar de les persones, protegint al mateix temps el medi ambient. - 9 de maig de 2016: Dia d'Europa
Cada 9 de maig se celebra el Dia d'Europa per celebrar la pau i la unitat del continent. La data fou escollida per ser l'aniversari del discurs que pronuncià a París, l'any 1950, el ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, el qual va exposar una nova forma de cooperació política que fes impoosible un conflicte bèl·lic entre les nacions europees. Un any més tard es va crear la primera de les Comunitats Europees, la CECA, que és considerada l'inici de l'actual Unió Europea.
Font: exteriores.gob.es
- 6 de maig de 2016: 160è aniversari del naixement de Sigmund
Freud
Sigmund Freud va ser un famós neuròleg, considerat el pare del psicoanàlisi.En un principi, Freud va estudiar com la hipnosi podia ajudar els malalts mentals, però més tard deixà de banda aquest camp i es va endinsar en l'anàlisi dels somnis. Amb aquests elements forjà les bases del psicoanàlisi.La contribució més significativa de Freud ha estat el concepte d'inconscient. Sostenia que la ment està dividida en capes i que hi ha pensaments que circulen “sota la superfície”. Els somnis eren per a ell el millor camí per accedir al nostre inconscient i n'eren el millor exemple.Font: lavanguardia.com Freud va fer grans aportacions a la psicologia de la seva època, però els seus mètodes foren molt criticats pels seus contemporanis.A finals del segle XIX Freud va revolucionar la percepció occidental de la infància en afirmar que existeix la sexualitat infantil. Amb aquesta teoria i totes les anteriors, va aconseguir que a dia d'avui encara hi hagi partidaris i contraris a les seves idees; és a dir, hi ha divisió d'opinions. Però del que no hi ha dubte és que va crear un abans i un després en l'estudi de la ment humana, i ha estat un dels personatges més influents i polèmics del segle XX.Sigmund Freud va morir, víctima d'un càncer, l'any 1939.
A la biblioteca podràs trobar dos dels llibres que va escriure: El malestar en la cultura i La interpretación de los sueños. A més, si t'interessa la psicologia també tenim altres obres de referència que et poden ajudar a endinsar-te en aquesta ciència.
- 1 de maig de 2016: Dia Internacional dels Treballadors
El Dia dels Treballadors és una jornada de reivindicacions socials i laborals, en homenatge als Màrtirs de Chicago, que foren executats als Estats Units per participar en la lluita que es va iniciar l'1 de maig de 1886 per aconseguir la jornada laboral de 8 hores.Actualment es celebra a molts països i reivindica els drets dels treballadors en sentit general. A Catalunya s'organitzen diverses manifestacions, especialment pels carrers de Barcelona.
Font: unidad-obrera.org - 30 d'abril de 2016: Dia Internacional del Jazz
La Conferència General de la Unesco va proclamar el 30 d'abril de cada any com a Dia Internacional del Jazz. Aquesta festivitat té com a objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre les virtuts de la música d'estil jazz com a eina educativa i com a motor per a la pau, per a la unitat, per al diàleg i per al reforç de la cooperació entre pobles.
Font: catacultural.com El jazz és un estil musical nascut a Nova Orleans (EUA) a principis de la dècada del 1900.És una barreja de la rítmica pròpia dels afroamericans dels Estats Units, principalment blues, amb una instrumentació i una tímbrica genuïnes de les bandes de carrer (trompeta, clarinet, tuba, etc.). La seva característica principal és la improvisació, i compta amb molts subestils.Catalunya va ser la porta d'entrada del jazz al sud d'Europa. Hi ha hagut músics de jazz catalans tals com Tete Montoliu, Carles Benavent i Jordi Rossy. A més, a Catalunya es fan força festivals: el Festival de Jazz de Terrassa, el Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, el Festival de Jazz de Barcelona i el Festival de Jazz Costa Brava-Palafrugell en són els més destacats.Vine a la biblioteca per descobrir més sobre el jazz! - 29 d'abril de 2016: Dia Internacional de la Dansa
La UNESCO va proposar aquesta data en record del naixement de Jean-Georges Noverre, considerat el pare del ballet modern.
Des del 1989, cada any l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya prepara un seguit d'actes que volen recollir tota la diversitat de la Dansa, reconèixer l'esforç constant dels professionals i apropar aquest art a la resta de la ciutadania.
A la Biblioteca hi podràs trobar llibres com Expresión corporal y danza, de Marta Castañer, i Punta i taló. Recull de danses catalanes senzilles, que pots consultar i endur-te en préstec sempre que vulguis.Font: concepto.de -
28 d'abril de 2016: 90è aniversari del naixement de l'escriptora nord-americana Harper LeeL'autora de la famosa obra Matar un rossinyol va néixer a Alabama el 28 d'abril de 1926.
Va cursar estudis de Dret, però no els va acabar, i el 1949 va anar a Nova York a fer carrera literària.Font: theguardian.com Fou ajudant del novel·lista Truman Capote i el 1960 va publicar Matar un rossinyol, obra per la qual va rebre un premi Pulitzer en reconeixement a la seva contribució a la literatura i de la qual es va rodar una adaptació cinematogràfica un any després. Es tracta d'una denúncia dels prejudicis racials, i es basa en experiències reals que van viure la seva família i amics.
L'any 2007 se li atorgà la Medalla Presidencial de la Llibertat, i el 2010 va rebre la Medalla Nacional de les Arts.Lee va morir el passat 19 de febrer.
- 27 d'abril de 2016: 35è aniversari de la introducció del
ratolí als ordinadors
Aquest dispositiu va ser dissenyat a Califòrnia durant els anys 60, però va ser l'empresa Xerox, als Estats Units, qui va incloure'l en els ordinadors.
Font: blueblots.com Si bé avui en dia és un element comú i imprescindible en la majoria d'ordinadors (excepte en els dispositius de pantalla tàctil), no va ser fins el 1984 que es va popularitzar gràcies a Macintosh, perquè fins llavors un ratolí podia costar uns 195 dòlars, aproximadament. Un preu realment elevat si el comparem amb el que ens costen actualment.
Steve Jobs, el llavors president d'Apple, va procurar que fos suficientment assequible per a tothom qui tingués ordinador.
Possiblement en un futur no massa llunyà el ratolí acabi desapareixent, ja que s'estan desenvolupant tecnologies que permetran moure el cursor amb els ulls o amb el reconeixement de veu, però ha estat i està sent clau en la comunicació entre els humans i les màquines.
- 23 d'abril de 2016: Sant Jordi, dia Internacional del Llibre
És una festivitat que, des de l'any 1925 i promoguda per la UNESCO des de 1995, es celebra arreu del món amb l'objectiu de promoure la lectura. La data fou escollida per ser el dia en què fou enterrat Miguel de Cervantes i també per ser el dia de la mort de Shakespeare.Font: agora.xtec.cat
Des de l'època medieval,a Catalunya també és tradició que els nois regalin una rosa a la seva estimada, tot recordant la llegenda de Sant Jordi, i la majoria de noies regalen un llibre al seu amor.
Per a les biblioteques és també un dia molt especial i organitzen diverses activitats durant aquella setmana per tal de celebrar-lo. - 13 d'abril de 2016: 110è aniversari del naixement del
novel·lista i dramaturg irlandès Samuel Beckett
Beckett va néixer en una família burgesa d'Irlanda. Va escriure la seva obra en anglès i en francès, i l'any 1969 va rebre un premi Nobel.
Font: samuel-beckett.net Tot el que va escriure es caracteritza per un despullament dels elements formals del teatre i de la narració i per una voluntat d'arribar a la circumstància elemental de l'home. Les seves novel·les són la culminació del corrent antinovel·la, que té el seu precedent principal en James Joyce, del qual Beckett era amic i col·laborador.Pel que fa al teatre, és considerat un dels representants més destacats de l'experimentalisme literari del segle XX i del teatre de l'absurd.
A la biblioteca disposem d'una de les seves obres, Oh, els bons dies, que pots venir a buscar i emportar-te en préstec si et ve de gust. - 11 d'abril de 2016: Dia Mundial del Parkinson
El parkinson és una malaltia neurodegenerativa, crònica i invalidant que actualment afecta a més de 160.000 a Espanya, 30.000 de les quals estan sense diagnosticar. A dia d'avui no es coneixen les causes de la malaltia i tampoc té cura, però existeixen força tractaments i teràpies que ajuden a disminuir-ne els símptomes i a millorar la qualitat de vida dels malalts.Font: http://www.dailymail.co.uk - 7 d'abril de 2016: Dia Mundial de la Salut
Es celebra per commemorar l'aniversari de la creació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'any 1948. Enguany es posarà especial èmfasi en la diabetis, tot intentant intensificar la prevenció, millorar l'atenció i reforçar la vigilància d'aquesta malaltia.Font: vanguardia.com - 6 d'abril de 2016: Dia Mundial de l'Activitat Física
L'objectiu d'aquest dia és promoure que es faci activitat física almenys 30 minuts diàriament. L'eslògan d'enguany és Infant actiu = adult saludable.Recordeu que a la biblioteca hi tenim una secció dedicada als esports, veniu a consultar-la!Font: diba.cat - 2 d'abril de 2016: Dia Mundial de Conscienciació sobre l'AutismeL'autisme és un problema neurològic permanent que comporta una sèrie de particularitats.
L'entorn de les persones amb aquest problema té un paper molt important, ja que les persones amb el trastorn d'aspectre autista (TEA) poden gaudir d eles mateixes oportunitats i participar plenament en la societat si tenen acceptació al seu voltant.L'autisme es caracteritza principalment per peculiaritats en la interacció social i per dificultats en situacions comunicatives, formes d'aprenentatge atípiques, interès especial per temes en concret, predisposició a les rutines, etc.Actualment hi ha força casos de persones arreu del món amb TEA, i per desgràcia encara hi ha molta discriminació a la diversitat en el camp neurològic; per això, l'Assemblea de les Nacions Unides va declarar el dia 2 d'abril com el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l'Autisme.
Font: autisme.com
A Manresa hi ha el Centre de Recursos en Trastorn de l'Aspectre Autista de la Catalunya Central. Podeu consultar la seva pàgina web.
- 1 d'abril de 2016: April Fools' Day
Se celebra especialment a Regne Unit, Irlanda, França, Itàlia, Galícia, Portugal, Alemanya Països Baixos, Romania, Bèlgica, Polònia, Dinamarca, Suècia, Noruega, Islàndia, Estats Units, Austràlia, Brasil i Japó, i equival al nostre Dia dels Innocents, que celebrem el mes de desembre, però consisteix més en enganyar i fer bromes que no pas en enganxar llufes.
Font: http://simpsons.wikia.com
- 22 de març de 2016: Dia Mundial de l'Aigua
L'any 1992 l'ONU va decretar el 22 de març com a Dia Mundial de l'Aigua per tal de conscienciar de la importància que té l'aigua dolça i la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça.
Font de l'Adou (Bagà)
Font: fontsnaturals.org - 21 de març de 2016: Dia Mundial de la Poesia
L'any 1999 l'ONU fixà el dia 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia (podeu consultar la resolució aquí). És per això que moltes biblioteques organitzen actes i activitats enfocats a aquest gènere literari. A la nostra biblioteca hi podràs trobar una selecció de poesia en català i en castellà que hem preparat expressament per aquests dies.
Selecció de poesia a la biblioteca - 18 de març de 2016: Enguany se celebra el Dia Mundial del Son sota el lema Dormir bé no és un somni impossible.
Els objectius són, per una banda, donar a conèixer com n'és d'important mantenir uns bons hàbits de son i, per l'altra, conscienciar la població sobre els transtorns del són, força freqüents i, en la majoria dels casos, tractables.
Per a més informació podeu consultar la pàgina web de la Sociedad Española del Sueño.Font: sleepinglittledreamers.com - 16 de març de 2016: Tal dia com avui de fa 15 anys es va
crear el primer article a la Viquipèdia en català, que va ser la
segona versió lingüística de la Wikipedia en tenir articles (la primera va ser la
versió anglesa). Ha guanyat diversos premis per la seva contribució
a la llengua catalana.
Segons l'Enciclopèdia Catalana, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure i gratuïta en línia que té l'objectiu de fer arribar tot el coneixement humà en la llengua pròpia de cadascú. Es construeix de forma col·laborativa entre milers d'usuaris de tot el món que hi participen desinteressadament.Aquests usuaris que fan possible l'existència de la Viquipèdia són anomenats “viquipedistes”, i de tant en tant organitzen “viquitrobades” per poder conèixer-se en persona. A més, també es fan “viquimaratons”, normalment a biblioteques, on els viquipedistes es reuneixen per crear entrades sobre un tema concret.
Font: Viquipèdia
► La Viquipèdia és una eina útil per obtenir informacions puntuals, per tenir una guia o referència, però per fer treballs t'aconsellem que no et basis només en aquesta web, contrasta la informació amb altres fonts. - 14 de març de 2016: Dia del número Pi (π)
La raó per la que se celebra cada 14 de març no és, tal com alguns diuen, per l'aniversari del naixement d'Albert Einstein, sinó perquè en escriptura anglosaxona la data s'escriu 3/14, el valor de les primeres xifres d'aquest nombre irracional.Font: wikipedia - 11 de març de 2016: Avui fa 15 anys de la mort de l'humorista
Eugenio
Nascut a Barcelona l'11 d’octubre de 1941, Eugeni Jofra va ser un popular humorista català que es va fer televisivament famós, especialment a la dècada dels anys 80 i 90. Explicava acudits -tot i que ell preferia dir-ne contes o històries- amb un singular estil: parlava en castellà amb un marcat accent català i incloïa paraules catalanes dins el discurs castellà, a més de no somriure i mostrar-se introvertit. Solia començar les seves històries amb la frase “Saben aquell que diu...?”. - 9 de març de 2016: 65è aniversari d'Enric Casasses
Font: vilaweb.cat Enric Casasses i Figueres és un poeta i traductor català que ha rebut diversos premis, tant en poesia com en traducció: premi Crítica Serra d'Or, premi Carles Riba, premi Ausiàs Marc de Gandia, premi Ciutat de Palma de poesia, i el Premi Nacional de Literatura del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.Casasses també ha realitzat diferents muntatges poeticomusicals de la seva obra, en col·laboració amb el compositor Pascal Comelade.Si t'interessa la poesia, a la biblioteca pots trobar-hi una secció exclusivadedicada a aquest gènere.
- 8 de març de 2016: Dia Internacional de la Dona
L'any 1977 les Nacions Unides van declarar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona.
Font: Google
- 29 de febrer de 2016: Dia Mundial de les Malalties Minoritàries
Es va escollir el 29 de febrer per celebrar aquest Dia Mundial perquè és un dia que també és rar. Els anys que no hi ha 29 de febrer, la celebració es passa al dia 28.
Amb el lema "La veu del Pacient", enguany es vol reconèixer el paper primordial que tenen els pacients fent sentir les seves necessitats, no només perquè contribueixen a millorar les seves vides i les d'altres pacients, sinó també les de les seves famílies i les dels seus cuidadors.Font: malaltiesminoritaries.org - 25 de febrer de 2016: 155è aniversari del naixement de
l'autor dramàtic, narrador, pintor i col·leccionista Santiago
Rusiñol
Trencant amb les seves arrels burgeses, Rusiñol va fer la volta a Catalunya en carro juntament amb el pintor Ramon Casas, a la descoberta d'ambients i personatges inèdits.
Publicà els primers Llibres de narracions el 1896 i el 1897, i el seu primer teatre es mostrava crític davant de la societat constituïda, i presentava una clara influència del simbolisme.
Més endavant es va interessar pels problemes col·lectius i el resultat fou una de les seves novel·les més conegudes: L’auca del senyor Esteve (1907), de la qual féu una rèplica teatral. En teatre, per cert, també va obtenir grans èxits.
Col·laborava com a dibuixant a L’Esquella de la Torratxa, que el va fer més popular encara, i també amb la revista L’Avenç.Font: escriptors.cat
Pel que fa a la seva faceta de pintor, va exposar força obres i es convertí en un inseparable de Ramon Casas, fins a tal punt que l'art de tots dos manté força semblances. Junt amb el seu amic va fer una exposició a Barcelona l'any 1890, que significà la introducció a Catalunya d'un art que va ser anomenat Modernisme per la crítica. Aquest art se centra en figures, en temes quotidians i en el paisatge urbà.
Santiago Rusiñol, condierat un dels capdavanters del Modernisme, morí a Aranjuez l'any 1931.
A la biblioteca disposem de L'Auca del Senyor Esteve. Si t'interessa, pots agafar-la en préstec.
- 17 de febrer de 2016: 40 aniversari de la mort de la poetessa Clementina Arderiu i Voltas
Nascuda el 6 de juliol de 1889, va estudiar llengües i teoria musical i piano.
Es va casar amb el poeta Carles Riba, i des de llavors va prendre part més activa en la literatura catalana.
A la biblioteca disposem d'un llibre que inclou dues de les seves obres: L'Alta llibertat i Sempre i ara. Aquesta darrera li va fer guanyar, l'any 1938, el premi Joaquim Folguera.
Font: enciclopedia.cat |
- 11 de febrer de 2016: Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
Per tal de facilitar l'accés i la participació equitativa del gènere femení en la ciència i aconseguir la igualtat de gènere, l'Assemblea General de les Nacions Unides ha decidit proclamar el dia 11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.Font: blocs.xtec.cat/naturalsom
- 10 de febrer de 2016: Maria Antònia Oliver obté el 48è Premi d'Honor de les Lletres CatalanesMaria Antònia Oliver, nascuda a Manacor l'any 1946, és escriptora, traductora i activista cultural. És l'autora d'una dilatada obra que abarca gèneres com la novel·la negra, la novel·la lírica i basada en la realitat, la novel·la fantàstica, guions de ficció per a ràdio i articles periodístics.A més, ha traduït obres de Mark Twain, Jules Verne, Herman Melville i Virginia Woolf.
Font: VilaWeb
El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes fou instituït per Òmnium Cultural l'any 1969.És un reconeixement a la trajectòria d'una persona que "per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".
La primera persona en obtenir el guardó va ser Jordi Rubió i Balaguer, bibliotecari, professor, filòleg i historiador de la literatura catalana que va tenir un paper fonamental en la definició, organització i gestió de les biblioteques catalanes. - 7 de febrer de 2016: Centenari de la mort de
Josep Torras i BagesTorras i Bages va ser un eclesiàstic i bisbe català i el màxim representant del nacionalisme català conservador i catòlic de la seva època.
Va estudiar Dret com a alumne de Manuel Milà i Fontanals, alhora que rebia lliçons de filosofia, de grec i de retòrica. A més, es va llicenciar en teologia.Font: gencat.cat
De mica en mica va anar adoptant una ideologia catalanista de profunda arrel cristiana. L'any 1882 va ser elegit president de la comissió encarregada de redactar les Bases de Manresa, així com també va ser escollit membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.
Va publicar una gran quantitat de llibres i opuscles en català, però la seva principal obra és La tradició catalana -la qual podeu consultar a la nostra biblioteca-, que conté el lema "Catalunya serà cristiana o no serà", el qual fou assumit per la militància catalanista conservadora i anys després va ser gravat a la façana del monestir de Montserrat.
- 6 de febrer de 2016: Centenari de la mort de Félix Rubén García Sarmiento, més conegut com a Rubén Darío
Rubén Darío fou un poeta, periodista i diplomàtic nicaragüenc, considerat per alguns com a Príncipe de las letras castellanas i pare del modernisme.Font: biografiasyvidas.com
En la seva adolescència ja fou conegut com a erudit, escriptor i artista prodigi: llegia poetes francesos (pels quals va ser influït), tenia una creativitat genial i sovint el convidaven a recitar poesia.
En la seva obra utilitzava una gran sentimentalitat, escenaris exòtics, musicalitat i simbolismes i metàfores. Patia una preocupació per la cultura espanyola en la línia de l'anomenada Generación del 98.
Les seves obres més destacades són Azul (1888), Prosas profanas i Cantos de vida y esperanza.
- 4 de febrer de 2016: Dia Mundial contra el Càncer
Aquesta malaltia és, d'acord amb les Nacions Unides, la principal causa de mort a escala mundial.
El consum de tabac i d'alcohol, una mala dieta i la inactivitat física són els majors factors de risc de càncer arreu del món. Malgrat això, és possible reduir i controlar la malaltia, perquè s'ha estudiat força i se'n coneixen les causes; hi ha maneres de prevenir i de tractar-la; la detecció precoç és fonamental.
L'any 2008, l'Organització Mundial de la Salut va posar en marxa el pla d'acció sobre malalties no transmissibles, que abarca intervencions específiques contra el càncer.
Per a més informació podeu clicar aquí.Font: minuto30.com
- 3 de febrer de 2016: Fa 70 anys del naixement del músic, animador i cantant català de folk i de cançó infantil Xesco BoixFrancesc Boix i Masramon va ser un gran comunicador, especialment entre els infants. Va estudiar pedagogia i tenia el títol de mestre.
A dia d'avui encara és molt recordat, especialment entre els educacors.
En el seu repertori musical va incloure cançons que va aprendre durant el seu pas pel moviment escolta, però també va estar influït pel moviment hippy i per la música folk nord-americana.Font: labicicleta.cat
Va enregistrar un total de 35 discos i cassets i publicà deu llibres.
Xesco Boix va morir el 21 de juliol de 1984. - 30 de gener de 2016 (o dies propers): Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, fundat l'any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, és una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment. S'escollí el dia 30 de gener en commemoració de la mort de Mahatma Gandhi, personatge que va rebutjar contundentment la lluita armada i predicava la no-violència.
Font: muyinteresante
Font: enciclopedia.cat |
- 27 de gener de 2016: Se celebra el 50è aniversari de la mort de Caterina Albert, coneguda literàriament com a Víctor Català.L'autora de llibres com Sol·litud i Drames rurals (disponibles, per cert, a la nostra biblioteca) escollí el nom del protagonista d'una obra que no havia acabat d'escriure com a pseudònim en la seva creació de novel·les. Pel que fa al teatre i la poesia, gèneres amb els quals s'inicià a l'escriptura, utilitzava el seu nom real.Víctor Català és un dels millors prosistes de la literatura catalana de tots els temps: la seva obra ha exercit una influència decisiva en el desenvolupament de la narrativa del segle XX.
- 26 de gener de 2016: Tal dia com avui
se celebra el 90è aniversari de la primera demostració de
televisió.
Font: abadiadigital.com
El 26 de gener de 1926 va aconseguir transmetre el cap d'un ninot que es veia en blanc i vermell, la seva mida era diminuta, tenia una resolució de poc més de 30 línies i la taxa de refresc era de tan sols 12, 5 imatges per segon.Òbviament, era una qualitat molt deficient, però fou l'inici d'un invent que va anar evolucionant i que va anar agafant tanta importància com en té avui en dia la també coneguda com a pantalla petita.
Font: enciclopèdia.cat |
- 16 de gener de 2016: Fa 300 anys que el rei Felip V va promulgar el Decret de Nova Planta, pel qual s'annexionava Catalunya a Espanya com a territori conquerit i n'abolia totes les institucions de sobirania política.
Si vols saber més sobre la història de Catalunya pots venir a consultar els llibres que tenim a la biblioteca.
Font: biography.com |
- 12 de gener de 2016: Se celebren 40 anys de la mort d'Agatha Christie -també coneguda com a "Reina del crim"-, l'escriptora de novel·la detectivesca més coneguda arreu del món i l'autora més venuda de qualsevol gènere, després de William Shakespeare.
Algunes de les seves novel·les s'han portat al cinema (per exemple, Assassinat a l'Orient Express i Mort al Nil).
A la biblioteca disposem d'algunes de les seves obres, tals com I aleshores no en quedà cap, El misterioso caso de Styles, Mort al Nil i Tres ratolins cecs i d'altres narracions.
- 22 de desembre de 2015: Se celebren els 82 anys del naixement de l'escriptor Emili Teixidor
Emili Teixidor va néixer el dia 22 de desembre de 1933 a Roda de Ter (Osona).Durant els seus primers anys d'estudi va coincidir amb Miquel Martí i Pol, amb el qual va mantenir amistat al llarg dels anys.Teixidor fou un dels clàssics moderns de la literatura infantil i juvenil, tot i que també va escriure novel·les per a adults. Les seves obres solen estar ambientades a la plana de Vic, on va viure la infantesa, i els temes solen ser la Guerra Civil Espanyola i la postguerra, ja que els va viure en primera persona.
Font: Casa del Libro Recentment ha estat més recordat per l'adaptació al cinema de la seva novel·la, Pa negre.Emili Teixidor va morir el 19 de juny de 2012, als 78 anys, víctima d'un càncer.A la biblioteca disposem de les següents novel·les de Teixidor, les quals t'animem a agafar en préstec i llegir:- El Crim de la Hipotenusa (novel·la juvenil)
- El soldat plantat (novel·la juvenil)
- Els convidats (novel·la per a adults)
- Les rates malaltes (novel·la juvenil)
- L'ocell de foc (novel·la juvenil)
- Pa negre (novel·la per a adults)
- Retrat d'un assassí d'ocells (novel·la per a adults)
- 21 de desembre de 2015: Avui fa 165 anys del naixement de Domènech i Montaner
Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923) fou un arquitecte, historiador, humanista i polític català, tot i que el que li ha donat més renom ha estat la seva obra arquitectònica, perquè va ser un dels principals protagonistes del Modernisme català. Va ser mestre d'altres grans arquitectes com Gaudí i Puig i Cadafalch.
Els seus edificis es van anticipar als corrents arquitectònics del seu temps; per exemple, va utilitzar estructures de ferro i també maó vist, a més de mosaics, ceràmiques i vidres policromats.Palau de la Música Catalana Algunes de les seves obres més rellevants, posteriorment declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, són el Palau de la Música Catalana i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.Si vols aprendre més sobre el modernisme o sobre l'arquitectura en general, a la biblioteca hi trobaràs llibres que et poden interessar.
Font: biography.com |
- 17 de desembre de 2015: 245è aniversari del naixement de Beethoven.
Ludwig van Beethoven (Alemanya, 16 de desembre de 1770 - Viena, 26 de març de 1827) fou un compositor, director d'orquestra i pianista que, malgrat la seva sordesa, va aconseguir grans èxits en el món musical i és conseiderat un dels genis de la música. Les simfonies són el que més conegut internacionalment l'han fet, especialment les obres per a piano i música de cambra, però va practicar tots els gèneres musicals: sonates, concerts, simfonies, òperes, quartets, lieder... .
El pare de Ludwig volia que el seu fill fos un prodigi com Mozart, i el tractava amb molta severitat. Sembla, segons algunes fonts, que fins i tot el lligava al piano i l'obligava a practicar sense aixecar el cap, i junt amb el seu primer professor de piano, el despertaven a la nit i el feien tocar fins que es feia de dia.
Quan tenia 7 anys, Beethoven va fer la seva primera actuació en públic a Colònia, i quatre anys més tard va publicar la seva primera composició.
Beethoven és un dels més grans i admirats compositors de tots els temps i se'l considera com el principal precursor de la transició del classicisme al Romanticisme.
Algunes de les seves obres més conegudes són la Novena Simfonia, Per a Elisa, i Sonata del Clar de Lluna.
- 15 de desembre de 2015: Dia de Zamenhof, Dia de la Literatura
en Esperanto o Dia del Llibre en Esperanto
El creador de l'idioma, Ludwik Lejzer Zamenhof , oftalmòleg jueu, va néixer el 15 de desembre de 1859 a l'Imperi Rus.L'esperanto és un idioma que consisteix en elements lingüístics procedents de diverses llengües nacionals i qualsevol persona que no la conegui pot entendre-la, però es tracta d'una llengua del tot autònoma i amb individualitat pròpia.
Font: Museu d'Esperanto de Subirats
Zamenhof va créixer en una diversitat religiosa i cultural que provocaven prejudicis i divisions entre les persones, i ell estava convençut que el desconeixement i la incomprensió n'eren la principal causa, de manera que una llengua comuna podria eliminar gran part d'aquests conflictes i possibilitaria la comunicació entre els diversos pobles. Per això es va proposar crear una llengua universal i neutral, perquè no seria originària de cap país en concret.Durant la seva època a l'institut ja li voltava pel cap la idea i, més tard, tots els idiomes que coneixia i estudiava li varen aportar una informació que li seria molt pràctica a l'hora de crear la nova llengua. Va extreure les seves pròpies conclusions per al projecte que estava desenvolupant i que va acabar l'any 1878: Lingwe Uniwersala, que consistia en una gramàtica, un diccionari, diverses traduccions i alguns versos originals.Zamenhof va creure que la seva obra havia finalitzat aquí, però fou sols el primer pas: després d'utilitzar el nou idioma i anar-lo parlant, Zamenhof fou conscient d'altres necessitats, com una bona sonoritat i claredat.El 1885 va acabar l'evolució de l'esperanto i va quedar tal i com es coneix avui en dia.Va passar 2 anys buscant un editor, però finalment va haver d'acabar decidint editar-se ell mateix la seva obra: va publicar 4 fulletons en rus, polonès, francès i alemany, i els va firmar com a “Dr. Esperanto”. Va enviar aquests fulletons a multitud de revistes i diaris, va posar anuncis i va llançar, entre 1888 i 1889, una sèrie completa de llibres. A finals de 1889, a causa d'aquesta gran activitat editorial, va quedar arruïnat i la divulgació va passar a dependre materialment dels recursos dels seus primers seguidors.El 1905 es va celebrar el I Congrés Universal d'Esperanto a França, que consolidà el moviment esperantista i fixà la Declaració de l'Esperantisme, en la qual es va aprovar el Fundamento de Esperanto, la base fonamental de l'idioma.
Per a més informació sobre aquest idioma “artificial”, pots consultar la web de l'Associació Catalana d'Esperanto: http://www.esperanto.cat/web/
- 10 de desembre de 2015: Tal dia com avui fa 67 anys de l'aprovació i proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans
Aquesta Declaració és un document format per 30 articles que engloben els drets humans considerats bàsics i que, sense excepció, han de tenir totes les persones pel simple fet de ser-ho.Font: A Logo for Human Rights
Es tracta del més bàsic d'una sèrie de tractats que es van redactar l'any 1966 i que completen la Carta Internacional de Drets Humans, que més tard es va sotmetre a votació i que es va convertir en llei internacional, l'any 1976.
El text va ser traduït a molts idiomes, i es va demanar als països membres que publiquessin la Declaració i que fos “distribuït, exposat, llegit i comentat a les escoles i altres establiments d'ensenyament, sense distinció fundada en la condició política dels països o dels territoris”.
Si vols consultar la versió en català de la Declaració, pots fer-ho clicant aquí.
A la biblioteca també disposem de documentació sobre aquest tema. Si t'interessa, pots venir sempre que vulguis a consultar-la.
- 9 de desembre de 2015: Avui és el Dia Mundial de la InformàticaS'ha escollit aquesta data en record al naixement de Grace Hopper, una de les
Font: National Geographic
Tant si ets informàtic com no, a la biblioteca hi trobaràs llibres sobre aquest camp que et poden ser de molta utilitat. Vine quan vulguis!
Font: Viquipèdia |
- 30 de novembre de 2015: Tal dia com avui de 1835 (fa 180 anys) va néixer a Florida, Missouri, Samuel L. Clemens, conegut amb el pseudònim Mark Twain. Fou el
sisè de set germans.
Quan tenia 11 anys va quedar orfe de pare i poc després va deixar els estudis per anar a treballar d'aprenent d'impressor en un diari.
Als 18 anys va mudar-se a l'est de Nova York i a Filadèlfia, on va treballar en diversos diaris i va tenir èxit escrivint articles.
El 1861 va viatjar a Nevada, viatge durant el qual va coincidir amb tribus que van inspirar-lo per a les seves històries i llibres.
Un temps després Samuel va començar a escriure en un diari anomenat Territorial Enterprise i fou llavors quan va firmar per primer cop com a Mark Twain.
El 1870 Sam contragué matrimoni amb Olivia i es van establir a Buffalo, Nova York, on Clemens esdevingué soci, editor i escriptor del diari Buffalo Express. Durant aquesta època fou quan nasqué el seu primer fill. Dos anys després va néixer la seva filla, i morí el seu fill de diftèria.
De 1874 a 1891, Sam, Olivia i les seves tres filles (Susy, Clara i Jean) van viure a Hartford i l'escriptor va poder finalitzar algun dels seus llibres més importants. Novel·les com The Adventures of Tom Sawyer (Les aventures de Tom Sawyer) (1876) contenen tant les seves memòries de Missouri com escenes del dia a dia americà. També seguia escrivint obres de crítica social com Adventures of Huckleberry Finn (Les aventures de Huckleberry Finn) (1884). Precisament aquest darrer llibre fou el primer que es va publicar en la seva pròpia editorial.
Malgrat que Sam formà certa riquesa durant el seu èxit literari, es va arruïnar per les seves males inversions. Per tal de pagar els seus deutes, ell, la seva dona i les seves filles van viatjar a Europa, i durant 9 anys es van dedicar a viatjar arreu del món.
L'any 1900 Clemens va tornar a Estats Units i es va recuperar econòmicament. Es va declarar antiimperialista i fins el dia de la seva mort va estar al servei del vicepresident de la Lliga Antiimperialista.
Durant els darrers anys de la vida de Mark Twain, la seva literatura es va tornar fosca. Es centrava en la cobdícia, la crueltat i es va arribar a qüestionar la humanitat de la raça humana.
El 1903, després de viure tres anys a Nova York, la seva dona va cuare malalta i el matrimoni va tornar a Itàlia, on ella va morir un any després. Després de quedar-se vidu, Sam va viure a Nova York fins el 1908, quan es va mudar a Redding, Connecticut.
El mateix any que la seva filla Clara es va casar, la seva filla petita, Jean, va morir víctima d'un atac d'epilèpsia. Quatre mesos després, el 21 d'abril de 1910, Sam Clemens va morir als 74 anys.
Si t'interessa l'obra de Mark Twain a la biblioteca hi trobaràs, a més de Las Aventuras de Huckleberry Finn i Las Aventuras de Tom Sawyer, altres llibres com L'Elefant blanc, robat, Un Doble misteri i Un Yanki en la Corte del Rey Arturo.
- 27 de novembre de 2015: El 27 de novembre de 1895 l'inventor, químic i enginyer suec
Alfred Nobel va firmar el seu tercer i darrer testament.
Alfred Nobel fou l'inventor de la dinamita. Un dia s'adonà que el
seu invent s'estava utilitzant no per al progrés, sinó per causar
morts i desgràcia, i es va sentir culpable. De manera que va decidir
canviar el seu testament un darrer cop abans de morir.
Font:wiadomosci.wp.pl
Un cop mort, quan es va fer l'obertura del testament, hi va haver una gran controvèrsia, ja que Nobel va deixar la major part de la seva riquesa per a la fundació d'un premi per a aquells qui, durant l'any anterior, haguessin aconseguit un benefici per a la humanitat: una part del premi seria per a la persona que hagués fet el descobriment o invenció més important en el camp de la física; una altra part correspondria a la persona que hagués fet el descobriment o millora química més significativa; una altra part s'atorgaria a la persona que que hagués fet el descobriment més rellevant en medicina; una part la guanyaria la persona que hagués fet l'obra literària més destacada; i una darrera part es destinaria a la persona que hagués treballat més per aconseguir la germanor entre les nacions, per l'abolició o reducció dels exèrcits i per a la promoció dels congressos per a la pau. D'aquesta manera, els premis Nobel queden dividits de la següent manera:
- Premi Nobel de Física
- Premi Nobel de Química
- Premi Nobel de Medicina
- Premi Nobel de Literatura
- Premi Nobel de la Pau
Actualment tamé es parla popularment del Premi Nobel d'Economia, que no estava inclòs dins el testament que Alfred Nobel va firmar: el Premi del Banc de Suècia en Cièncis Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel.
Els premiats reben un diploma, una medalla d'or de part del monarca suec durant la mateixa cerimònia d'entrega de la resta de Premis Nobels, i també se'ls abona la mateixa quantitat de diners que la que es dóna als premiats en la resta de camps.
A la biblioteca tenim llibres d'alguns dels guardonats amb el Premi Nobel de Literatura: Ernest Hemingway, Juan Ramón Jiménez, Albert Camus, Pablo Neruda, Gabriel García Márquez, Camilo José Cela, José Saramago, Mario Vargas Llosa, i tants d'altres. Si vols comprovar com n'és de bona al seva obra només has de venir i agafar els llibres en préstec! - Premi Nobel de Física
- 25 de novembre de 2015: Avui fa 100 anys que el físic alemany Albert Einstein va presentar la seva Teoria General de la Relativitat, l'obra mestra del pensament científic, davant l'Acadèmia de Ciències de Prússia.
També coneguda com a Teoria de la Gravitació, aquesta teoria parteix de la base que només es pot mesurar el moviment relatiu, que el temps i la posició són relatius per a l'observador.
Si t'interessa saber-ne més, et recomanem que vinguis a la biblioteca i donis un cop d'ull al següent llibre:
MACDONALD, Fiona (1992). Albert Einstein: El excéntrico físico cuya teoría de la relatividad revolucionó los conocimientos sobre el universo. Madrid: Ediciones sm. (Gente de ayer y hoy). ISBN 9788434836358.
Font: Viquipèdia |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada