dimarts, 16 de febrer del 2016

Descobriment de les ones gravitacionals


Fa tan sols uns dies la ciència ha pogut confirmar allò que Albert Einstein ja afirmava l'any 1916 amb la seva Teoria de la Relativitat o Teoria de la Gravitació (vegeu la pàgina del bloc Tal dia com avui, que precisament vam inaugurar amb el centenari d'aquesta Teoria). Però, exactament, què implica aquest descobriment?

Einstein afirmava que a l'Univers hi ha
ones gravitatòries causades per les explosions que es produeixen quan moren estrelles, i també per grans fusions, com per exemple les originades a partir de la unió de dos forats negres massius. Creia que aquestes ones no arribaven mai a la Terra perquè es produeixen molt lluny, però el cert és que en aquest aspecte estava equivocat, perquè un equip de científics ha interceptat per primera vegada en la història les ones procedents del xoc de dos forats negres, i aquest és un fet que canvia la manera en què es pot estudiar i conèixer l'Univers: fins ara, tot el que se sabia sobre els forats negres s'extreia de la informació que donava l'observació visual, però a partir d'ara es podrà també escoltar i estudiar el so que es genera quan hi ha un xoc entre dos forats negres. Aquest so és el resultat de les ones que viatgen per l'Univers.
El so que han pogut percebre els científics de l'Observatori dels Estats Units que han descobert que Einstein tenia raó va ser provocat per una topada entre dos forats negres fa 1.300 milions d'anys, i ha arribat a la Terra, als nostres dies, vibrant i viatjant en el temps i l'espai. Les ones són el que queda després de la gran energia alliberada en el xoc de forats negres, i viatgen a la velocitat de la llum, deformant el temps i l'espai.
Aquesta descoberta és la darrera predicció de la Teoria de la Relativitat d'Einstein que quedava per confirmar.
Comença una nova etapa en la que es podran estudiar els forats negres des d'una altra perspectiva, i això podria suposar que es qüestioni tot el que sabíem fins ara, fins i tot la coneguda teoria del Big Bang. S'obre una nova porta a l'astronomia: l'astronomia gravitacional.

Us deixem un vídeo que us pot ajudar a entendre-ho millor. El podeu visualitzar amb subtítols en castellà si ho configureu a través de les opcions que apareixen a la seva part inferior dreta.


 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bases XI Concurs de punts de llibre Sant Jordi 2024

Les estàveu esperant i i ja són aquí! 🥳   Us presentem les bases del XI Concurs de punts de Llibre de Sant Jordi que organitza el Cercle l...