dijous, 13 d’octubre del 2016

Premi Nobel de Literatura 2016



Avui s'ha donat a conèixer el guanyador del Premi Nobel de Literatura 2016. Ha estat el músic Bob Dylan, “per haver creat una nova expressió poètica en la gran tradició nord-americana de la cançó”.

El seu nom original és Robert Allen Zimmerman i va néixer a Minnesota l'any 1941. És un cantautor considerat un dels músics més influents i prolífics del segle XX, que ha aportat a la música rock una dimensió poètica més rica, que empra metàfores per a descriure el desordre individual i social.

Als 8 anys va aprendre a tocar el piano de forma autodidacta i més endavant va comprar-se una guitarra. De jove s'interessava pel rock, però amb el temps es va anar decantant més pel folk, tot i que al llarg de la seva vida ha experimentat amb diversos estils musicals i ha col·laborat amb diversos músics.

A la dècada dels 60 es va canviar el nom pel pseudònim de Bob Dylan, en honor al poeta Dylan Thomas.

Va començar la seva carrera musical com a solista tocant en locals nocturns amb la seva guitarra i la seva harmònica. La seva veu es féu inconfusible fins a convertir-se la seva marca personal.

Durant l'any 1962 va compondre la seva famosa cançó Blowin' in the wind (Escolta-ho en el vent). Temps després va viatjar a Anglaterra, on va poder conèixer els Beatles i John Lennon va arribar a reconèixer que havia estat influenciat per Dylan en alguna de les seves cançons.

Bob Dylan va ser en el seu moment un heroi del moviment dels drets civils i en una icona de l'oposició a la guerra del Vietnam.

Sempre ha tingut gran vocació literària i ha estat molt versionat a Catalunya. Fins i tot algunes de les seves cançons han esdevingut himnes i tonades imprescindibles en les excursions i les trobades de joves en els caus.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bases XI Concurs de punts de llibre Sant Jordi 2024

Les estàveu esperant i i ja són aquí! 🥳   Us presentem les bases del XI Concurs de punts de Llibre de Sant Jordi que organitza el Cercle l...