dimarts, 15 de novembre de 2016

Qui va ser Leonard Cohen?

Segurament durant la darrera setmana deus haver sentit a parlar de Leonard Cohen, que va morir el passat dia 7 de novembre. Saps qui era?

Leonard Cohen va néixer a Mont-real l'any 1934 en el si d'una família jueva. Tot i ser més conegut com a cantautor i poeta també va ser novel·lista.

Durant l'adolescència va aprendre a tocar la guitarra i va formar un grup de música d'inspiració country-folk. Finalment va acabar sent vocalista, pianista i guitarrista.

L'any 1956 va veure editat el seu primer recull de poesia, dedicat al seu difunt pare, i més endavant es va anar fent famós en els cercles de poetes canadencs.

Amb el pas del temps va anar publicant diversos àlbums musicals que li donaven cada vegada més fama, i en determinats períodes tenia més èxit a Europa o a Canadà que als Estats Units, on havia viscut anteriorment. Va passar pels Països Catalans algunes vegades durant les seves gires (la darrera va ser l'octubre de 2012, a Barcelona, per presentar el seu últim disc).

En la seva obra, Cohen tocava temes com l'amor i el sexe, la religió, la depressió psicològica, la música i, encara que de manera una mica ambigua, certs assumptes polítics.
Va adaptar la lletra del poema Pequeño vals vienés de Federico García Lorca per a la lletra de la cançó Take this Waltz (de jove va aprendre a tocar acords de flamenc amb un guitarrista espanyol i va ser llavors que es va convertir en admirador del poeta).

L'any 1994 Cohen es va retirar a un monestir budista i dos anys després va ser nomenat monjo budista Zen.

Entre molts dels premis que va rebre cal incloure-hi el que se li atorgà el juny de 2011, el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres, per les seves cançons i per la seva poesia.

Grups musicals i cantants com Nirvana, Coldplay, Bunbury, Nacho Vegas o Nick Cave han utilitzat els seus versos.

Podràs trobar més informació a la seva web oficial.

Et deixem una de les seves cançons més conegudes, de la que se n'han fet diverses versions: 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada