dimecres, 10 d’abril del 2013

Mor l'escriptor i humanista José Luis Sampedro

Nascut l'1 de febrer del 1917 a Barcelona. Escriptor, humanista i catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Complutense de Madrid des del 1955. José Luís Sampedro va morir als 96 anys la matinada del dia 8 a Madrid. Va ser incinerat ahir al cementiri de l'Almudena en la més estricta intimitat. Amb la seva mort, s'apaga una de les veus d'un dels referents morals de l'Espanya de l'última meitat del segle XX.

Va viure fins als 13 anys a Tànger. A Santander va obtenir una plaça de funcionari de duanes, va combratre a la guerra civil, i després es va instal·lar a Madrid. Treballava al Banc Exterior d'Espanya mentre feia classes a la universitat. Va combinar l'economia amb la seva passió per l'escriptura, tot amb un estil molt personal, deslligat dels corrents.

Acadèmic de la Llengua i un dels crítics més actius de l'actual situació social i econòmica. Guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2011, també va presidir la Fundació Cultura de Pau i es va sumar el 2011 al Moviment 15M que van encapçalar els indignats i va prologar l'edició espanyola del llibre Indigneu-vos!, del francès Stéphane Hessel.

Entre les seves obres econòmiques hi ha Realidad económica y análisis estructural (1959), Las fuerzas económicas de nuestro tiempo (1967), El mercado y la globalización (2002) o Economía humanista. Algo más que cifras (2009). I pel que fa a la novel·la, El caballo desnudo (1970), La sonrisa etrusca (1985), La vieja sirena (1990), El amante lesbiano (2000), La sombra de los días o l'últim, Cuarteto para un solista (2011), escrit amb la seva dona, Olga Lucas.

Si us interessa, podeu passar per la biblioteca que tenim dos dels seus llibres:
La sonrisa etrusca
Conciencia del subdesarrollo veinticinco años después.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bases XI Concurs de punts de llibre Sant Jordi 2024

Les estàveu esperant i i ja són aquí! 🥳   Us presentem les bases del XI Concurs de punts de Llibre de Sant Jordi que organitza el Cercle l...